Gunoiul, mai aproape de stația de tratare de la Lupac

Se finalizează lucrările la staţiile de transfer de la Bozovici, Pojejena şi Oţelu Roşu.

Consiliul Judeţean  Caraș-Severin a emis certificatul de terminare a lucrărilor la cele trei staţii de transfer din localităţile Bozovici, Pojejena şi Oţelu Roşu, construite în cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”, derulat de Consiliul Judeţean.

La cele trei staţii de transfer vor ajunge deşeurile depuse pe categorii de la punctele de colectare din zonele arondate. Aici se realizează o evaluare vizuală pentru eliminarea eventualelor deşeuri din alte categorii, apoi acestea se cântăresc pentru evidenţă şi se compactează pentru eficientizarea transportului. Ulterior, deşeurile reciclabile se vor transporta la staţia de sortare de la Lupac unde vor fi transformate în baloturi de materie primă reciclată. Deşeurile reziduale ajung tot la Lupac unde, după trecerea prin staţia de tratare mecano-biologică, sunt depozitate în celula ecologică.

Staţiile de transfer reprezintă o componentă importantă şi indispensabilă a sistemului de management integrat de gestionare a deşeurilor, contribuind la reducerea cantităţii de deşeuri depozitate, normă impusă de legislaţia europeană.

Proiectul mai prevede şi construirea Centrului de management integrat al deşeurilor care include un depozit central ecologic de deşeuri, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică simplă la Lupac. În cadrul proiectului se execută şi lucrări de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Caraş-Severin. Sunt prevăzute construirea drumurilor de acces pentru depozitul central şi staţiile de transfer și achiziționarea de echipament pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial „Mediu” (POS Mediu) – Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenție 1 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”. Proiectul are o valoare totală de 150.323.972 lei (fără TVA), se arată într-un comunicat emis de Consiliul Județean Caraș-Severin.

citește și :

Primăria Reșița a rezolvat problema gunoaielor din Caraș-Severin. Liber la depunere în Dealul Lupacului!

Premieră în România, la Oţelu Roşu