Managementul colectării deșeurilor din împrejurimile Gârnicului este unul deficitar! Am arătat-o în mai multe articole de presă în ultima vreme, iar acest lucru este recunoscut și de Direcția Silvică din Caraș-Severin, într-un comunicat remis presei.
Garda de Mediu Caraș-Severin și Primăria Gârnic pun depozitarea necontrolată a gunoaielor menajere din împrejurimile comunei pe reaua credință a jurnaliștilor. Deși recunosc că în zona respectivă există probleme, reprezentanții instituțiilor menționate mai sus afirmă că presa exagerează. În plus, numărul redus al funcționarilor din instituția abilitată în controlul problemelor din mediului înconjurător fac ca lucrurile să nu funcționeze așa cum ar trebui.
Reprezentantul administrației din Gârnic, primarul Nicolae Tismănariu, a găsit și vinovații: cetățenii din Gârnic și paznicul Direcției Silvice. Numai că pe edilul din Gârnic nu-l ajută cifrele. Și nici pe cei de la Garda de Mediu! Cum în weekendul ce a trecut am primit pe mail-ul redacției câteva fotografii care par să arate că în continuare depozitarea se face necontrolat la Gârnic, am investigat circuitul gunoiului menajer din comună. Conform declarațiilor celor de la Garda de Mediu și Primăria Gârnic, S.C. Jurca (societatea comercială care colectează gunoiul menajer la Gârnic) a colectat, în luna mai, aproximativ 20 de tone de deșeuri menajere, în luna iunie în jur de 9 tone, în lunile iulie și august aproximativ 13 tone de gunoi menajer. În lunile iulie și august au fost predate aproximativ 100 de kilograme de peturi. Cum în luna august a fost ecologizată o groapă neconformă descoperită de reporterii Express de Banat și comisari ai Gărzii de Mediu, locație unde erau depozitate câteva zeci de tone de gunoi menajer, această cantitate nu se regăsește nici la operatorul local, S.C. Jurca și nici la operatorul S.C. Green Ecobauer, deși edilul Tismănariu ne-a declarat că această cantitate a fost colectată de către operatorul local de salubrizare.
O altă situație inexplicabilă din partea edilului Tismănariu este faptul că, din cei 500 de plătitori ai taxei, aproximativ 20 au restanțe la plata taxei de salubrizare. În acest context nu ne putem explica de ce cetățenii, care, deși plătesc un serviciu de utilitate publică și gunoiul menajer le-ar fi ridicat din fața casei, ar mai depozita gunoiul menajer prin pădurile din Munții Locvei. Tot inexplicabil este faptul că nu există nici măcar un proces verbal, avertisment aplicat vreunei persoane fizice de pe raza comunei Gârnic care să fi încălcat regulile privind modalitatea de depozitare a deșeurilor menajere. Luând în calcul toate cele expuse mai sus și coroborate cu fotografiile primite de la cetățenii din Gârnic, există suspiciuni rezonabile care ne fac să credem că problema gunoaielor din împrejurimile Gârnicului este departe de a fi soluționată.
Iar că acolo există o problemă nu o spunem doar noi, o parte a presei, ci și cei de la Direcția Silvică din Caraș-Severin, deficiențele constatate fiind făcute cu ocazia voluntariatului inițiat de Let`s Do It, Romania, activitate care a avut ca scop strângerea deşeurilor din arealele naturale, acțiunea desfășurându-se în 57 de puncte de interes din județ, printre care și trasee turistice sau zone de agrement. „Direcția Silvică din Caraș-Severin, ca subunitate a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și personalul silvic, prin această amplă acțiune de curățenie, dovedesc încă o dată că sunt preocupați de starea de sănătate a mediului în care cetățenii județului își duc traiul zilnic, cu atât mai mult zonelor forestiere aflate în administrare. Pe această cale ținem să aducem aprecieri unităților administrativ-teritoriale care au implementat un management al deșeurilor performant, în raza teritorială a acestora fiind colectate cele mai mici cantități de deșeuri, nemaifiind cazul să reamintim de sistemul deficient de colectare a deșeurilor de pe raza comunei Gârnic, mediatizat intens în ultimele zile”, se arată în comunicatul remis presei de Direcția Silvică din Caraș-Severin.