Gunoi menajer, pescuit ilegal și dezordine la Baziaș

Curățarea malului fluviului de Ziua Dunării nu a ajutat cu mare lucru. La scurt timp după intervenția voluntarilor, turiștii și-au pus amprenta din nou în mod negativ. Pe deasupra, au fost descoperite alte probleme cauzate atât de turiști, cât și de localnici.

GEC Nera a efectuat în cursul weekendului o acțiune de monitorizare pe teritoriul comunei Socol, în localitatea Baziaș și în Balta Nera-Dunăre. Astfel, aceștia au constatat o serie de abateri, de la malurile pline de gunoi până la pescuitul ilegal, toate fiind atribuțiile Gărzii de Mediu.

Pe traseul drumului judeţean Baziaş–Socol şi în locurile improvizate de către turişti pentru campare de pe malul Dunării există ambandonate în natură cantităţi importante de gunoi menajer, în special ambalaje din plastic. În zona de protecţie integrală Balta Nera-Dunăre se pescuieşte ilegal”, precizează Doina Mărgineanu, consilier pentru relații publice din cadrul GEC Nera.

ONG-ul susține faptul că responsabilii cu supravegherea zonei, comisarii Gărzii de Mediu, nu au mai efectuat de mult controale în zonă, ceea ce a dus la apariția unor nereguli. Pe lângă pescuit și gunoaie, voluntarii au mai sesizat panouri de informare vandalizate, gunoi de grajd care nu este bine depozitat și poate contamina stratul freatic și vetre de foc neorganizate. „Grupului Ecologic de Colaborare Nera solicită factorilor direct responsabili intervenţia urgentă pentru stoparea acestor fenomene şi sancţionarea celor vinovaţi”, mai adaugă Doina Mărgineanu.