Gunoaie şi incendii, la Anina şi Oraviţa

Grupul Ecologic de Colaborare Nera în cooperare cu ONG-uri din Serbia implementează în fiecare an, în perioada aprilie – noiembrie, proiectul de interes public  „Voluntariat pentru protejarea lumii mirifice din sudul Banatului”.  

 

Prin prestarea unor activităţi specifice se urmăreşte îmbunătăţirea stării factorilor de mediu şi a biodiversităţii în zona ariilor naturale protejate, cum ar fi Parcul Natural Porţile de Fier, Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului, Parcul Naţional Đjerdap, Rezervaţia Naturală Specială Deliblatska Peščara (Dunele Deliblata) şi Parcul Natural Regional Vršačke Planine (Munţii Vârşeţului), situate în sudul Banatului, atât pe teritoriul României, cât şi pe cel al Serbiei.

“În luna decembrie 2011 au fost selectaţi un număr de 54 de tineri candidaţi pentru activităţile anului de voluntariat 2012 care, în majoritate, elevi de liceu, studenţi şi cadre didactice cu domiciliul în zona acestor parcuri.  În perioada decembrie 2011 – aprilie 2012, candidaţii pentru voluntariat au fost implicaţi într-un training de formare a unor abilităţi necesare  monitorizării alternative a mediului şi a realizării unor campanii publice de informare. Training-ul a inclus sesiuni de informare urmate de aplicaţii practice în localităţi şi pe traseele parcurilor şi rezervaţiilor naturale”, a precizat Cornel Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera.

La finanlul training-ului cursanţii au realizat, ca şi lucrare pentru certificatul de absolvire, o monitorizare în teren a unor fenomene reale deagresiune împotriva mediului. Asemenea fenomene au fost monitorizate pe teritoriul oraşelor Anina şi Oraviţa, unde viitorii agenţi ecologici au întâlnit cazuri frecvente de incendii provocate de persoane iresponsabile, tăieri ilegale de arbori şi eternele depozite haotice şi ilegale  de deşeuri. “După ce vor fi verificate de către reponsabilii de la GEC Nera, aceste rapoarte întocmite de către cursanţi vor fi trimise autorităţilor cu atribuţii directe în stoparea acestor fenomene de agresiune”, a mai spus Sturza.