Din cauza județului Caraș-Severin, România riscă măsura de infringement a Uniunii Europene. Acest lucru este cauzat de folosirea, în continuare, a gropilor de gunoi închise deja.
Măsura de infringement se poate aplica în momentul în care o țară a Uniunii nu respectă legislația europeană și nu remediază în timpul acordat problemele avizate. Această măsură se concretizează prin înghețarea fondurilor europene pentru acel stat, dar și prin acordarea unor amenzi usturătoare. În cazul de față este vorba despre depozitele de deșeuri menajere de pe raza județului Caraș- Severin. Se pare că unele dintre aceste depozite încă mai colectează deșeuri, deși oficial și-au sistat activitatea în anul 2009.
”În momentul de față, gestiunea deșeurilor reprezintă o problemă pentru județul nostru, dar și pentru alte județe din țară. În acest sens, pe 11 iunie am primit o delegație formată din două societăți de consultanță contractate de către Comisia Europeană în vederea stabilirii stadiului de depozitare a deșeurilor la depozitele unde s-a sistat activitatea”, a declarat Carmen Sorescu, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului.
În cadrul acestor acțiuni au fost evaluate trei depozite din Caraș – Severin: la Reșița, Caransebeș și Băile Herculane. În prezent, în județ mai funcționează doar două depozite, și anume la Oravița și la Moldova – Nouă. Acestea urmează să se închidă pe data de 16 iulie anul acesta. Astfel că, situația se complică și mai tare, iar autoritățile trebuie să găsească soluții până la finalizarea proiectului inițiat de Consiliul Județean.
”Am propus în Colegiul Prefectural inițierea unei întâlniri cu factori de decizie la nivelul județului pentru a găsi o soluție de tranziție până la implementarea obiectivelor proiectului Sistem Integrat de Gestiune a Deșeurilor, care se va finaliza în 2014”, a adăugat Carmen Sorescu. În momentul de față se poartă discuții, iar evaluatorii urmează să elaboreze un material cu privire la starea actuală a celor trei depozite care au fost controlate.