Gunoaiele Caraș-Severinului, mult mai repede la Lupac! Soluții de rezervă: deponeurile din Mehedinți și Hunedoara!

Oficialii județului dau asigurări că bugetele locale nu vor mai fi secătuite din cauza costului uriaș pe care îl presupune astăzi gestionarea deșeurilor.

Primarii din Caraș-Severin sunt disperați din cauza subvențiilor pe care se văd nevoiți să le acorde astfel încât cetățenii să nu plătească prețuri exorbitante pentru deșeuri, iar edilul-șef al Reșiței, Nelu Popa, a recunoscut că și-a pus juriștii la treabă. Intenționează să acționeze în judecată Consiliul Județean Caraș-Severin pentru că, la un moment dat, se contabilizase deja o pierdere de la bugetul local de 1,5 milioane lei! Express de Banat scria ieri despre sesizarea pe care primarul din Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu, a făcut-o prefectului Matei Lupu, privind instituirea stării de urgență, deoarece e doar chestiune de timp până când problema deșeurilor la nivel de județ va rămâne fără rezolvare.

Potrivit Departamentului de Comunicare al administrației județene, avariile de la deponeul ecologic de la Lupac vor fi remediate însă înainte ca situația să devină dramatică: „Operarea Centrului Integrat de Management al Deșeurilor de la Lupac nu a fost demarată până în prezent ca urmare a unor neconformități apărute în Perioada de Notificare a Defectelor. Este vorba de o avarie la hala de sortare și o defecțiune majoră a lucrărilor de construcții apărută la bazinul de egalizare din sistemul de tratare a levigatului care împiedică funcționarea stației de tratare levigat și automat întregul sistem. Raportul de expertiză tehnică indică o greșeală de proiectare drept principala cauză a ridicării bazinului de levigat deasupra nivelului terenului. Încercările antreprenorului de a remedia defecțiunile nu au avut succes motiv pentru care este necesar a se realiza un proiect tehnic de execuţie pentru bazinul de levigat care să prevadă refacerea acestuia în totalitate. Durata de realizare a serviciilor este de 9 luni, nu doar pentru proiectare și asistență tehnică, ci 9 luni din care 2 luni pentru proiectare, 2 luni pentru achiziția lucrărilor și 5 luni pentru asistență tehnică din partea proiectantului în perioada de execuție”.

Prefectul Matei Lupu detensionează la rândul său atmosfera: „Această situație nu e de azi, nu e de ieri, este de vreo șapte-opt ani. Îmi pare rău că acest prouect nu e finalizat, sperăm să se termine odată, să nu mai avem aceste discuții. La bilanț au fost prefecții din Mehedinți și Hunedoara, unde se duce parte din gunoiul județului Caraș-Severin. Sper să nu ne lase colegii mei cu gunoiul nedepozitat”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/