Gugulanii se formează profesional exact ca în Elveția și Germania!

Proiectele derulate de Asociația Viitor cu România din Elveția se desfășoară destul de anevoios la Liceul Tehnologic Dacia din Caransebeș. Și asta, pentru că specializarea în domeniul mecanicii agricole nu se mai caută pe piață!

Potrivit reprezentantului asociației, Daniel Vuillemin, abilitățile practice se câștigă prin participarea la unele ateliere sau întreprinderi în acest domeniu în care elevii ar putea să-și îmbogățească experiența. Din păcate, sunt tot mai puține astfel de societăți care să aibă ca obiect de activitate agricultura.

„Ne interesează sistemul dual, astfel că am dezvoltat laboratoare de mecanică agricolă în valoare de 150.000 de franci elvețieni, s-a început un atelier de lăcătușărie, s-a continuat cu un atelier dotat cu un lift pentru ridicat mașini și s-a realizat o sală a motoarelor dotată cu materiale și componente mecanice. De asemenea, am dotat un laborator cu calculatoare performante pentru a se putea realiza proiectele de către elevi”, ne-a declarat Daniel Vuillemin. Acesta a mai adăugat că dorește să insiste pe formarea profesională a elevilor pentru că, la fel ca în Elveția, Germania și Austria, trebuie insistat pe activitățile practice. Pentru că s-a pus la punct infrastructura, acum trebuie insistat pe partea de educație și învățământ.