Primăria Timișoara a intrat în alertă din cauza răspândirii gripei aviare! Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș transmite un set de măsuri pentru a preveni infectarea păsărilor din județ.
DSVSA Timiș și Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală informează timișorenii, în special crescătorii de păsări, despre obligațiile de prevenție a infectării cu aviară. Crescătorii trebuie să le ofere adăposturi adecvate și să evite contactul păsărilor din gospodărie cu păsările sălbatice. Este interzis accesul păsărilor domestice în afara gospodăriei, precum și accesul persoanelor străine în locul unde se cresc animalele. Comerțul de păsări vii și produse este interzis. Nu se vor putea face expoziții cu păsări în timpul în care se înregistrează o evoluție a gripei pe teritoriul național. Toate cazurile de boală sau mortalitate trebuie anunțate la medicul veterinar de liberă practică împuternicit din zona administrativă a fiecărei primării și la DSVSA Timiș, la telefon 0256 204 911.
Ultimul focar de gripă aviară din România a fost confirmat săptămâna trecută la o fermă din Maramureș. 22.000 de păsări au fost incinerate pentru a evita răspândirea virusului. Răspândirea virusului se face prin contactul cu păsările migratoare. Din cauză că s-au descoperit focare de infecție în Polonia, Ungaria și Slovacia, este o posibilitate ridicată ca zburătoarele care au intrat în contact cu animalele infectate să fie cele care au adus gripa pe teritoriul României. Principalele semne că o pasăre a fost bolnavă sunt evitarea consumului de hrană, respirație îngreunată, perturbări digestive și numărul de ouări redus.
În județul Timiș, alerta de aviară a apărut ultima dată în 2016. Controalele din acea vreme nu au indicat răspândirea gripei din Kubekhaza la Beba Veche. Localitatea maghiară se află la 3 km distanță de comuna timișeană. Din fericire, atunci nu s-au înregistrat cazuri de infectare cu virusul aviar pe teritoriul României.
Sursă foto: ProTV