Grefierii din toată ţara au protestat astăzi în faţa Ministerului Justiţiei, însă cei din Caraş-Severin nu au vrut să paralizeze activitatea instanţelor, aşa că au ales să protesteze în faţa Tribunalului.
Personalul auxiliar din instanțe și parchete afiliat Federației Naționale Sindicale „Projust” au protestat vineri în fața Ministerului Justiției, nemulțumirile fiind legate de salarizare, lipsa de personal sau condițiile de muncă. Cei din Caraş-Severin, însă, nu au mai făcut deplasarea până la Bucureşti, dar s-au solidarizat cu colegii lor şi au protestat în faţa instanţei. Președintele executiv al „Projust”, Răducu Petcu, a declarat că alte nemulțumiri sunt lipsa unui statut al personalului auxiliar din instanțe și parchete și dialogul cu ministrul Justiției.
„Ministrul Justiției, într-un an de zile, s-a întâlnit o singură dată cu personalul auxiliar din instanțe și parchete. În tot mandatul nu a adus nicio îmbunătățire acestor persoane, mai rău, în Parlament a retras statutul personalului înaintat spre adoptare (…), a trecut de o Cameră, iar la a doua Cameră, la votul final, Ministerul Justiției a venit și a spus că își retrage proiectul, că nu-l mai susține”, a spus Petcu. El a explicat că un statut al personalului auxiliar ar fi rezolvat probleme precum plata orelor suplimentare, lipsa de personal, condițiile de muncă și salarizarea „la limita subzistenței” pentru toate categoriile din sistem.
„Avem personalul conex, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, cu salariu minim pe economie. Spre exemplu, un grefier-arhivar are în mână undeva la 1.500 de lei, nu mai spun de aprozi, șoferi, agenți procedurali, care au salariul minim pe economie”, a mai declarat Petcu.
La protest au participat atât grefierii de la Judecătoria Reşiţa, cât şi cei de la Tribunalul Caraş-Severin, adunându-se peste 40 de grefieri şi personal auxiliar.