Grevă la Curtea de Apel Timișoara!

Mai multe instanțe din țară și-au suspendat astăzi activitatea pe fondul nemulțumirilor legate de eliminarea pensiilor de serviciu. Curtea de Apel Timișoara a anunțat printr-un comunicat public că își suspendă activitatea din 22 ianuarie, până la o clarificare a Proiectului de lege. 

Curtea de Apel Timișoara se alătură protestului instanțelor din întreaga țară. Membrii Adunării Generale a Curții de Apel Timișoara au precizat că vor face excepție doar pentru cazurile de maximă urgență. ”Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Timişoara a decis suspendarea activităţii începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la momentul retragerii sau respingerii Proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu a magistraţilor, cu excepţia cauzelor urgente”, se arată într-un comunicat trimise de Curtea de Apel Timișoara.

Pe lângă poziția față de eliminarea pensiilor de serviciu, membrii Adunării Generale a Curții de Apel Timișoara au motivat și cum susțin abaterea de la Proiectul de lege. ,,Pensia de serviciu este un beneficiu prevăzut de lege pentru unele categorii profesionale, a căror activitate reprezintă un interes deosebit pentru societate și a căror fidelitate pentru sistem este recompensată prin acordarea acestui drept la pensie”, spun cei de la Curtea de Apel Timișoara.

1000x100 resita 02

Mai mult decât atât, s-au adus justificări și în ceea ce privește dreptul inamovibil al judecătorilor, incompatibilitatea cu orice altă funcție publică, independența justiției, dreptul UE privind pensiile de stat, statutul judecătorilor în alte țări, riscul profesional și independența financiară. ,,Durata mandatului judecătorilor, independența acestora, siguranța lor, remunerația corespunzătoare, condițiile de muncă, pensiile și vârsta de pensionare sunt în mod adecvat garantate prin lege”, mai transmit magistrații.

Legea privind eliminarea pensiilor speciale va intra în vot final în Camera Deputaților în 28 ianuarie, potrivit declarațiilor făcute de președintele Camerei – Marcel Ciolacu. Legea a avut raport favorabil în 17 decembrie 2019 în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților. Potrivit proiectului de lege, doar militarii și polițiștii își vor menține privilegile pensiei speciale.