Grevă japoneză și în sănătatea din Caraș-Severin

Și în cele două spitale mari din județul Caraș-Severin s-a declanșat greva japoneză. Membrii sindicatului Sanitas au ales această formă de protest fără întreruperea activităţii, astăzi, de Ziua Internaţională a Muncii Decente.

Sindicatul Sanitas dorește să atragă atenţia că toate cadrele medicale continuă să îşi facă datoria cu decenţă, însă guvernanţii români îi tratează cu maximă indiferenţă, se menţionează în mesajul făcut public de liderii Federației Sanitas.

Suntem 330 de membrii în Sindicatul Sanitas din Caransebeș, care am declanșat greva japoneza începând cu 7 octombrie. Așteptăm întâlniri între primul ministru, factorii de decizie în rezolvarea revendicărilor noastre și Federatia Sanitas”, ne-a declarat liderul de sindicat Andrei Seracin.


leader board 728 x 90 px

Acesta a transmis că principalele revendicări la nivel de Caransebeș sunt: 1) acordarea sporului de epidemie între 55 și 85% pe secțiile unde se tratează pacienți cu Covid și unde sporul este în prezent de 15 sau 25%; 2) acordarea doar pe luna iulie a sporului de până la 30% pentru condiții de pericol deosebit pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid 19. În mod normal, acest spor trebuia să se acorde din 16 martie până în 14 august; 3) acordarea voucherelor de vacanță: „La nivelul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, nu am primit niciodată vouchere. Pentru anul 2018 am dat în judecată și am pierdut la Curtea de Apel, după ce în prima instanță câștigasem. Pentru anul 2019 avem proces pe rol și sperăm să câștigăm, iar pe anul 2020 așteptăm să vedem după instalarea noului Consiliu Local Caransebeș”, spune Seracin. 4) calcularea sporurilor la salariul de baza actual și nu la cel din 2018.

Organizația sindicală, care reunește peste 100.000 de membri din unități medicale la nivel național a informat, vinerea trecută, că va declanșa greva japoneză în cazul în care șeful Guvernului nu va participa la o întâlnire cu conducerea Federației, cu prilejul căreia să fie discutate problemele angajaților din sistemul de sănătate.