Angajații Gărzii de Mediu din Caraș-Severin și cei ai Agenției Județene pentru Protecția Mediului au protestat astăzi timp de 2 ore, încercând să atragă atenția asupra faptului că activitatea pe care o desfășoară este la fel de importantă ca cea a altor angajați din instituții cu atribuții similare. Dacă solicitările lor sunt ignorate în continuare, oamenii se gândesc la greva generală!
După ce, în urmă cu o săptămână, angajații autorităților de mediu din Caraș-Severin au recurs la un protest spontan, astăzi au intrat din nou în grevă. 11 angajați ai Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu și alți peste 30 de la Agenția Județeană pentru Protecția Mediului au oprit astăzi activitatea timp de două ore. Oamenii spun că au rămas ultimii pe lista priorităților Guvernului. Dacă alte sectoare cum ar fi sănătatea și educația beneficiază de venituri mai mari, autoritățile de mediu au fost ignorate.
„Acțiunea de protest de astăzi vine ca urmare a celeilalte acțiuni de protest care n-a avut efectul scontat. În urma discuțiilor pe care le-au avut reprezentanții Sindicatului Național al Gărzii de Mediu, care este afiliat la Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex cu domnul ministru Daniel Constantin, nu s-a luat nicio măsură în ceea ce privește creșterea salarială a membrilor de sindicat din Garda Națională de Mediu”, povestește comisarul-șef al Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Gheorghe Muntean, pentru Express de Banat. Acesta spune că nu înțelege atitudinea ministrului, în condițiile în care este vorba, în total, doar de aproximativ 3.000 de angajați. „Nu știu cum s-au găsit resurse financiare pentru alte categorii sociale ale României și pentru 3.000 de oameni, câți suntem împreună cu Agenția de Mediu, nu se găsesc. Ca inspecție și control, Garda de Mediu are în jur de 820 de oameni. Eu zic că este o sumă destul de mică pentru angajații care ar merita un pic de atenție, având în vedere complexitatea activității pe care o desfășoară”, este de părere șeful Gărzii de Mediu Caraș-Severin.
Gheorghe Muntean spune că alte sectoare, cum ar fi Inspecția Apelor sau Garda Forestieră beneficiază de salarii duble față angajații Gărzii de Mediu. Spre exemplu, un comisar superior al Gărzii de Mediu cu peste 10 ani vechime are un salariu de bază de 2.360 de lei, mai mic decât muncitorul de grad 3 la Garda Forestieră, cu vechime minimă, venitul acestuia din urmă fiind de 2.371 de lei, explică Muntean. „Cel mai bine pregătit comisar al Gărzii de Mediu, cu o vechime de peste 25 de ani, beneficiază de un salariu de bază de 3.018 lei, comparabil cu o funcție de consilier asistent la Garda Forestieră, cu cea mai mică vechime, care are 3.043 de lei. Un comisar superior la Garda Forestieră câștigă între 5.300 și 5.600 de lei la vechime maximă”, mai spune comisarul-șef.
Liderul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Caraș-Severin spune că instituția pe care o reprezintă are o listă mult mai lungă de atribuții, însă beneficiază de venituri mult mai mici. „Domnii de la Garda Forestieră apără pădurea, iar cei de la Apele Române, apele. Ceilalți factori de mediu, pentru care România poate să intre în infringement, nu le intră în atribuții. Deci noi avem cele mai importante atribuții, dar suntem cel mai prost plătiți”. Activitatea Gărzii de Mediu vizează, printre altele, activitățile de exploatare, agregate minerale, hidrocarburi, mediul piscicol, resursele biologice de floră și faună sălbatică, habitatele naturale, parcurile naționale, rețeaua națională de arii protejate, fondul forestier, gropile de gunoi și deșeurile periculoase.
Joi, 23 martie, la București va avea loc o ședință cu reprezentanți ai autorităților de mediu din fiecare județ pentru a se lua o decizie cu privire la intrarea în grevă generală pe termen nelimitat. O astfel de formă de protest ar bloca o multitudine de proiecte care necesită avize din partea autorităților de mediu.
Salariile angajaților de la mediu nu au mai fost majorate din anul 2009.