Deschiderea școlilor se apropie cu pași repezi, astfel că și administrațiile din mediul rural încearcă să asigure elevilor toate condițiile de care au nevoie, printre care și transportul către unitățile de învățământ și retur spre locurile de domiciliu.
Dacă în multe locuri nu sunt probleme legate de acest serviciu, există și comune, în special cele cu populație numeroasă unde se resimte nevoia de suplimentare a mijloacelor de transport. De un astfel de vehicul special destinat transportului elevilor are nevoie și comuna Bethausen, cea mai mare din estul județului Timiș, cu un număr de aproape 3.000 de locuitori.
Sunt peste 600 de elevi pe raza comunei și foarte mulți fac naveta din satele aparținătoare Cutina, Nevrincea, Cliciova, Cladova și Leucușești către Școala Gimnazială din Bethausen. Sunt transportați cu două microbuze de 18 locuri, dar se simte acut lipsa unui mijloc de transport suplimentar, chiar de 36 de locuri. Pentru că la Bethausen sunt mulți copii, administrația locală construiește în această perioadă încă un corp de clădire cu cinci săli în care va funcționa o grădiniță și o școală cu clasele I-IV.
Costuri mai mari
Și la Darova, comună care înregistrează, de asemenea, circa 3.000 de locuitori, ar mai fi nevoie de o mașină, pentru transportul elevilor. În prezent, acesta se realizează cu două microbuze cu capacitatea de 18 locuri fiecare. „Cu un microbuz transportăm elevii la școlile din Lugoj, iar cu celălalt rezolvăm problema în satele aparținătoare Sacoșu Mare și Hodoș. Avem mulți elevi și de aceea ar mai fi nevoie de încă un autovehicul, dar și de un buget pe măsură. Noi trebuie să ne încadrăm în aceste cheltuieli. Cu încă o mașină vor crește costurile legate de alimentare, întreținere, piese de schimb, asigurarea salariului pentru încă un șofer și multe altele. Încercăm să găsim o soluție, pentru a mulțumi pe toată lumea”, ne-a spus Sorin Tilihoi, primarul Darovei.
Dotare serioasă la Dumbrava
Există și unități administrativ teritoriale care nu întâmpină greutăți în acest sens, care au însă și o populație mai redusă. Un exemplu ar fi Primăria Dumbrava, care este probabil și cea mai dotată din punct de vedere al transportului şcolar dintre toate comunele din estul judeţului. În ultimii ani, reprezentanţii administraţiei locale au reuşit să achiziţioneze două autobuze şi să primească în dotare două microbuze, fiecare cu câte 16 locuri. „În cele trei sate ale comunei – Răchita, Bucovăţ şi Dumbrava, avem foarte mulţi copii, iar aceştia trebuie transportaţi înspre şi dinspre şcolile unde învaţă. Cei mai mulţi elevi merg la Făget, însă sunt destui care trebuie transportaţi şi către şcoala gimnazială din centrul de comună sau Lugoj”, ne-a transmis primarul Ioan Ihasz. În total, edilii locali asigură naveta unui număr de 150 de copii. Dintre aceştia aproape 120 merg la Făget, iar restul sunt aduşi de la Bucovăţ și Răchita, la Şcoala Gimnazială Dumbrava.
Autobuz modern la Tomești
Și Tomeștiul are în dotare un autobuz modern, marca Iveco, achiziționat nou-nouț în urmă cu cinci ani. Are capacitatea de 33 de locuri și asigură transportul elevilor la liceul din Făget. „Pe lângă multe alte investiții, o altă mândrie a noastră este achiziționarea unui autobuz nou și obținerea a două microbuze noi, pentru transportul elevilor în condiții deosebite. Astfel, transportul elevilor către liceul din Făget și în centrul de comună se face civilizat, cu aer condiționat dacă este căldură prea mare afară sau iarna cu încălzire, dacă este frig”, ne-a declarat Costel Medelean, primarul comunei Tomești. Autovehiculul a costat circa 80.000 de euro și a fost cumpărat cu bani de la bugetul local. În estul Timișului, majoritatea comunelor au cel puțin două microbuze destinate sistemului educațional, o parte dintre acestea fiind repartizate de Consiliul Județean la sfârșitul deceniului trecut.