Greșeală de proiectare pe zeci de milioane de euro! Nu este deloc în regulă ce se întâmplă la deponeul de la Lupac!

Ionuț Popovici, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a dezvăluit noi probleme apărute în implementarea unui proiect pentru care Uniunea Europeană a trimis un munte de bani în județ și a cărui finalizare amânată și tot amânată golește bugetele administrațiilor locale și buzunarele cetățenilor. În tot acest timp, băieții deștepți numără milioane! De euro!

Cărășenii plătesc prețuri exorbitante la gunoi, primăriile subvenționează și ele cât pot, iar reprezentanții Consiliului Județean descoperă alte și alte impedimente în calea deschiderii centrului de management al deșeurilor finanțat din bani europeni și anunță în mod repetat alte termene fanteziste. Primăria plătește o subvenție de circa 200.000 lei pe lună pentru transportul gunoiului de aici, la Oradea. Noi cărăm 1.500 tone de gunoi pe lună la Oradea. Cumulat, pe ultimii doi ani, am plătit peste 1,5 milioane de euro. Noi suntem acum cu juriștii noștri în discuții să încercăm să acționăm în instanță pe cineva. Trebuie să vedem pe cine, dacă acționăm ADI Intercom Deșeuri, dacă acționăm Consiliul Județean, ca acționar majoritar în povestea asta, dar cineva trebuie să plătească până la urmă pentru că noi nu putem să ducem gunoiul aici, la 3 km, la Lupac și îl ducem la 300 km. Gunoiul este o afacere profitabilă în toată lumea. Din gunoi se fac bani, din plastic, din hârtie, din reciclabil și dacă eu nu pot să-mi gestionez singur și sunt obligat să stau într-un sistem care nu funcționează cum trebuie, am tot dreptul să solicit despăgubiri pentru că nu e pus în funcție”, a avertizat primarul Reșiței, Nelu Popa. Dar la fel de nemulțumiți sunt toți ceilalți edili.

Prin toamnă, când oricum termenul de finalizare prevăzut în proiect era deja depșit cu vreo doi ani, se vorbea despre o achiziție total aiurea, mai exact a unui tocător, care ar întârzia punerea în funcțiune a deponeului. Între timp s-ar fi adus tocătorul corespunzător, dar s-au depistat alte nereguli. „A fost problema cu tocătorul, după care neșansa a fost să apară și o problemă la unul dintre bazinele de levigat. Trebuia să găsim un vinovat și asta înseamnă expertiză tehnică. S-a făcut! În acest moment se lucrează la îndreptarea acestei greșeli pentru că a fost o greșeală de proiectare. Cunoaștem cu toții situația din județ, cunoaștem că operatorii privați profită de această situație și au dublat efectiv prețul la deșeu, ceea ce nu este în regulă, dar odată cu deschiderea deponeului prețurile sunt mult mai mult decât rezonabile comparativ cu ce se practică acum pe această piață și vom intra și noi în normalitate. Problema cu tocătorul este rezolvată. Operatorul a licitat pe deponeul perfect funcționabil, ori bazinul de levigat acea substanță super toxică care rămâne în urma selectării nu era funcțional. Este o greșeală de proiectare. S-a remediat și și acum bazinul e funcțional, dar am identificat o altă problemă de proiectare. E vorba despre stâlpii de susținere a acoperișului de la hala principală. Din cauza zăpezii au apărut probleme, a explicat Ionuț Popovici, vicele CJ.

Potrivit acestuia, un termen realist de inagurare a deponeului ecologic ar fi prima parte a anului 2019.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/