Grădina Zoologică, aproape gata

După mai bine de un an şi jumătate în care a fost transformată într-un imens şantier, Grădina Zoologică „Ion Crişan” este aproape gata să primească din nou vizitatori. Deşi inaugurarea ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul acestei luni, lucrările vor fi cel mai probabil devansate cu încă 30 de zile.

Animalele din vechea grădină zoologică, dar şi alte exemplare exotice, se vor muta în scurt timp în casă nouă. 21 de adăposturi şi cinci imobile administrative, printre care o clădire educaţională, o bucătărie, un vestiar pentru personal şi un dispensar pentru animale, sunt obiectivele la care se lucrează de zor zilele acestea. Singurul incovenient care încetineşte activitatea muncitorilor este vremea rea. Chiar şi aşa, cu puţin noroc, reşiţenii se vor putea plimba vara aceasta într-un parc zoologic modern, amenajat la standarde europene.

„Proiectul cuprinde şi asigurarea tuturor lucrărilor edilitare, aici mă refer la utilităţi: apă, canalizare, energie electrică, gaz şi alimentarea cu apă brută. La toate acestea se mai adaugă împrejmuirile şi tot ce ţine de buna funcţionare a acestui obiectiv. Lucrările au fost contractate în luna noiembrie a anului 2010, termenul este sfârşitul lunii iunie, dar având în vedere condiţiile meteo, constructorul va solicita mai mult ca sigur o amânare”, a precizat Titiana Cătană, şefa Serviciului Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Reşiţa.

Proiectul care va transforma grădina zoologică din Reşiţa într-una dintre cele mai moderne din vestul ţării are o valoare de 7,3 milioane de lei, 75 la sută din bani fiind asiguraţi de Ministerului Mediului, în timp ce administraţia locală contribuie cu un sfert din sumă. Astfel, cuştile murdare şi înghesuite vor fi înlocuite de adăposturi cochete şi spaţioase, prevăzute fiecare cu ţarcuri de sute de metri pătraţi. De altfel, de la o suprafaţă de 1,6 hectare cât măsura înainte de modernizare, noua grădina zoologică este de aproape patru ori mai mare.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157630068671830″]

„Această modernizare a constituit o necesitate. Dacă nu se realiza acest proiect, în momentul de faţă obiectivul nu mai exista în Reşiţa, deoarece nu îndeplinea nici un fel de condiţie de respectare a normelor sanitar-veterinare. Spre exemplu, după modernizare, adăpostul pentru lei este acum o clădire foarte generoasă cu respectarea tuturor normelor europene, atât în ceea ce priveşte adăpostul în sine, cât şi ţarcul în care vor putea sta în libertate animalele”, a explicat Dorel Ianoşi, şeful Serviciului Direcţia Patrimoniu.

 


Comments

  1. Dan Adina says:

    Abia asrept sa vizitez noua gradina zoologica

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/