Gorghiu vrea numele magistraților șantajați!

Senatorul PNL de Timiș Alina Gorghiu a transmis un mesaj către asociațiile de magistrați care contestă rezultatele publicate de Ministerul Justiției referitoare la desființarea Secției Speciale, să prezinte „cu nume și prenume, lista celor care au declarat că au fost șantajați”.

„Fac această scurtă prezentare pentru ca lumea interesată să cunoască tabloul real. În decembrie 2019, Ministerul Justiției a făcut consultarea cu toți magistrații din România. Una dintre cele patru teme a vizat Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Se impune desființarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înființat și revenirea la _status quo ante_? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înființat și dacă da, în ce sens anume? Rezultatul consultărilor este public și îl puteți găsi pe site-ul Ministerului Justiției”, arată senatorul PNL.

Alina Gorghiu a spus că atât Comisia Europeană, cât și toate statele membre UE au fost de acord cu poziția Guvernului, dar e normal ca unele asociații care nu doresc desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție să își prezinte punctul de vedere. „Ieri a fost termen la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar toate statele membre UE, precum și Comisia Europeana au fost în asentiment cu poziția Guvernului României. Este firesc ca fiecare asociație să-și prezinte punctul de vedere. Așa cum sunt asociații care au fost de acord cu poziția Guvernului, există și altele care nu își doresc desființarea SIIJ, afirmând că anumiți judecători au fost șantajați de procurori”, a explicat parlamentarul.

„Prin urmare, rog asociațiile de magistrați să spună public, cu nume și prenume, lista celor care au declarat că au fost șantajați!”, a conchis senatorul.

Ministerul Justiției a transmis, luni, publicității, rezultatele chestionarului transmis instanțelor și parchetelor, în care se arată că peste 1.600 de procurori vor abrogarea prevederilor prin care a fost înființată SIIJ, opinie împărtășită și de 72% dintre judecătorii de la 209 de instanțe. Magistrații din patru asociații îi cer președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „să reconsidere” punctul de vedere trimis Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cazurile privind SIIJ, „având în vedere faptul că poziția Comisiei Europene este bazată pe grave erori fundamentale”.

În data de 25 noiembrie 2019, Ministerul Justiției a solicitat instanțelor judecătorești, parchetelor de pe lângă acestea, precum și asociațiilor magistraților puncte de vedere în legătură cu unele modificări legislative preconizate cu referire la legile justiției, sens în care magistrații au fost consultați cu privire la următoarele chestiuni: schema de pensionare anticipată a magistraților; prorogarea intrării în vigoare a prevederilor legale privind compunerea completelor de judecată în apel; prorogarea intrării în vigoare a dispozițiilor legale privind durata ciclului de școlarizare în cadrul Institutului Național al Magistraturii; problematica Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/