Goana după LIVE-urile care ucid și dependența de rețelele sociale

Conform Autorității de Supraveghere Financiară, rata accidentelor rutiere a crescut considerabil, în majoritatea fiind implicați tineri care vorbeau la telefon sau tineri care se filmau în timp ce conduceau mașina. Peste 6,15% sunt persoane de până în 25 de ani. Cel mai recent astfel de eveniment tragic s-a produs la mijlocul lunii octombrie, pe o șosea din Timiș.

Procesul de utilizare excesivă a internetului este de multe ori privit ca un fenomen normal, de adaptare, care e o consecință a evoluției tehnologiei și a societății. Dependența de calculator se manifestă asemănător dependenței de substanțe. Adicția de o substanță este procesul prin care anumite substanțe produc modificări la nivelul Sistemului Nervos Central. Aceste modificări duc la rândul lor la modificări disfuncționale ale comportamentului.

Apare nevoia apăsătoare de a fi tot timpul conectat la internet. Sau ceea ce se numește sevraj. Se manifestă în general prin transpirație, lăcrimare, crampe puternice, neliniște apăsătoare etc. Cele mai evidente semne date de sevraj în cazul dependenței de internet sunt: creșterea iritabilității și anxietății atunci când oamenii nu pot accesa internetul – computerul/telefonul.

Un studiu pe copii privind utilizarea excesivă a calculatorului a demonstrat că această dependență duce la neglijarea temelor și scăderea notelor obținute la școală, minciuni repetate în legătură cu timpul de utilizare a calculatorului, preferința de a sta la calculator față de a-și petrece timpul liber cu prietenii, abandonarea activităților sociale (cluburi, sport), iritare când nu e la calculator, plictiseală față de celelalte activități, stare de bine în momentul când utilizează computerul (plăcere și vinovăție intensă), creșterea orelor de utilizare a computerului, incapacitate de a se opri din utilizarea acestuia.

De asemenea, manifestări precum: dureri de ochi cauzate de uscăciune la nivelul corneei din cauza modificării reflexului de clipit, migrene, dureri de spate, probleme de alimentație determinate de neregularitatea meselor, probleme de somn. Dependența de calculator, văzută ca o tulburare de control a impulsurilor. (M.Potenza, E.Hollander 2002)

Deci, DA, mijloacele media reprezintă o nouă formă de dependență, conform APA (Asociația Americană de Psihiatrie care se comportă ca orice altă dependență!

Dacă folosim mijloacele media într-un mod echilibrat, acestea ne pot oferi diferite avantaje, ca de exemplu a fi în contact cu persoanele apropiate (familie, prieteni, amici, colegi, foști colegi), menținerea la curent cu ce e nou, evenimente de interes ș.a.m.d. Dar dacă se trece de un anumit prag, această activitate se poate transforma într-o dependență destul de gravă.

Dependența de Facebook poate declanșa o nevoie de satisfacție imediată și frustrare atunci când nu se poate satisface această nevoie. Satisfacție care se realizează prin notificările primite, care constau în like-uri, vizualizări, share-uri.

Atunci când persoana nu poate folosi site-ul zilnic, scade stima de sine mai ales atunci când postările sale nu sunt citite, nu primesc like-uri.
Studiile au mai arătat că folosirea în exces a mijloacelor media duce la: scăderea capacității de concentrare, deconectarea treptată de lumea reală prin izolarea într-o lume proprie-imaginară și ideală. De asemenea, se pot degrada relațiile de familie, cât și relațiile cu ceilalți oameni din jur etc.

CITEȘTE ȘI: LIVE pe Facebook! Un cărășean și-a filmat goana spre moarte! [VIDEO]

Cum îți poți da seama că poți dezvolta/că ai dezvoltat deja o dependență de rețelele media?

Dacă nu știi când trece timpul tot verificând ce s-a mai postat pe Facebook, Instagram s.a., ai ajuns să stai ore în șir sau nu te poți opri din a posta, a comenta și a urca fotografii, dacă a ajuns să-ți consume și timpul la locul de muncă/școală/facultate, poate ar fi bine să faci ceva în sensul acesta!

Limita de la echilibru la dependență este foarte fină. Facebook-ul, Instagram-ul, Twitter, Snapchat-ul s.a. sunt modalități plăcute de a consuma timpul. Le folosim mai ales atunci când vrem să amânăm ceva care nu ne face plăcere. Like-urile primite ne hrănesc dorința de a fi acceptați de ceilalți, de a fi în comunitate. Apartenența la grup fiind una dintre cele mai profunde nevoi de creștere ale noastre ca oameni. Pe de altă parte, din punct de vedere neuropsihologic sunt declanșate de către creier substanțe cum ar fi dopamina și serotonina, substanța care este produsă și atunci când mâncăm alimente care ne plac foarte mult sau în cazul anumitor substanțe periculoase.

Cinci acțiuni imediate pe care le putem face pentru a reduce consumul de internet:

1. Oprește notificările
2. Oprește datele mobile
3. Rezervă timp pentru activitățile de social-media atunci când termini toate activitățile importante pe care le ai de făcut
4. Stabilește intervalul orar din zi în care este cel mai oportun să iei o pauză și să-ți verifici conturile personale de pe social-media
5. Dezinstalează aplicațiile și aplicațiile adiționale o perioadă, perioadă pe care tu o stabilești.

În această perioadă poți să-ți stabilești noi obiective și noi pași de acțiune în planurile tale.

Psiholog Andreea-Ramona Berdacicu


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/