Globalizarea modelului românesc

Şefii de stat s-au întâlnit la Consiliul European pentru a stabili bugetul multianual al UE pentru perioada 2014-2020 şi au rezolvat-o cu banii ce vor fi alocaţi ţărilor membre. România va primi suma de 39, 5 miliarde de euro, mai puţin cu vreo 8 miliarde decât se negociase iniţial. Suma alocată nouă va fi destinată pentru agricultură şi coeziune. Coeziunea asta însemnând un fel de ajutor social acordat ţărilor slab dezvoltate economic, pentru a ajunge din urmă pe cele dezvoltate. Asta în teorie. După toate cârâielile care au fost, iată că şefii de stat au ajuns la un oarece numitor comun. Băsescu Traian, în calitate de negociator pentru România reuşind să fie deosebit de mulţumit de performanţa sa. Performanţă care înseamnă vreo 8 miliarde de euro mai puţin pentru România. Dar, se pare că toată lumea s-a felicitat pentru faptul că au căzut la pace şi au rezolvat-o cu bugetul european. Există însă un dar cât toate acordurile lor de mare, dacă nu cumva mai mare sau mai ocean, care să le facă strădania de râsul lumii. Bugetul ăsta, ca să funcţioneze trebuie aprobat de Parlamentul European. Or, Parlamentul European rânjeşte nervos. Cu noi (parlamentarii europeni), de luni de zile nu a discutat nimeni. Aşa că puneţi-vă pofta-n cui, sună replica imediată a Parlamentului European, sub forma unei scrisori semnată de reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare. Nu s-a închis nimic, de-abia de-acum vor începe negocierile. Dacă aprobăm acest buget, va fi un haos, mai rău se vor adânci deficitele structurale. Înţelegerea voastră va slăbi economia europeană şi nu va dezvolta nimic. E vorba de un buget pe şapte ani, nu-i de joacă, nu ne faceţi că imediat ne întoarcem la un buget anual. Am rămas cu gura căscată. Păi tehnica asta e inventată de noi, măi dragă. Când a vorbit, când s-a consultat Băsescu Traian cu Parlamentul? Cum a vrut, aşa s-a făcut, fără dezbateri, fără comentarii. Observaţi asemănarea?  Hai, că se vede şi cu ochii închişi. Clar. Băsescu i-a tâmpit şi pe membri Consiliului European, ce s-o mai dăm după cireş? Aşa le trebuie, dacă l-au cocoţat iar la Cotroceni. De-acum, o cam lungesc, bătând câmpii, aşteptându-l pe Băsescu Traian, piaza rea a Europei, să apară la o conferinţă de presă, pentru a explica românilor cum a reuşit el să piardă scurt 8 miliarde de euro din banii noştri. Nu mai bat câmpii, m-am plictisit să-l aştept. Aşa că vă salut şi vă doresc să fiţi sănătoşi şi veseli. Că doar o viaţă are omul!…

Comments

  1. disqus_Zr5UhgScTR says:

    Considerand ca ,poate (un mare semn de ?) vom reusi sa absorbim 50 % din fondurile alocate in actuala executie bugetara si asta cu ajutorul reusite echipei conduse de basescu de a se accepta asazisul n+3 in loc de n+2 adica o pasuire de inca un an pentru a incasa banutii europeni ,da e un mare succes, cele 8 miliarde sunt mizilic fata de bataia de joc, hotia incapacitatea si reaua vointa a tuturor guvernarilor post aderare.
    Incapacitatea dvs. de a va eliberare de acest reflex mioritic de a critica bascalios si tendentios, de lapidare inepta de dragul ratingului sau a cine stie ce alte angoase nemagaiate, va inscrie in lungul sir indian de scriptologi anonimi ce isi indeasa penelul in calimara fierii romanesti incarcate peste masura .
    lucian d. cimpean