Dacă în anii trecuți pentru Gheorghe Țunea data de 5 decembrie reprezenta doar ziua de naștere, de anul acesta începe o nouă numărătoare. Și asta pentru că activitatea sa în fruntea uneia dintre cele mai importante instituții de cultură din Caraș-Severin încetează astăzi, odată cu împlinirea vârstei de pensionare.
Director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin. Așa este cunoscut Gheorghe Țunea de 17 ani încoace. Dar experiența sa în domeniul cultural a debutat în anul 1975, atunci când a început activitatea de instrumentist la Ansamblul „Doina Timișului” din Timișoara. De atunci și până astăzi, Gheorghe Țunea nu s-a desprins de cultură.
„Îmi depun dosarul de pensionare conform limitei de vârstă și cotizației, după 40 de ani de activitate în instituții de învățământ și cultură”, mărturisește Gheorghe Țunea într-un interviu pentru Express de Banat.
Nu îi place să se laude cu realizările sale, dar este mândru de ele și speră că indiferent cine îi va lua locul la șefia Centrului cărășean, să aprecieze la fel de mult munca pe care o lasă în urmă. „Am reușit să fac două reviste de cultură, «Reflex» – de cultură elevată și «Nedeia» – de cultură tradițională. Când am venit în urmă cu 17 ani nu exista nicio revistă la Centru și am zis că primul lucru pe care trebuie să îl fac este să apară o revistă. Am dotat instituția cu un autocar, am creat un sediu nou în urmă cu 3 ani. În ceea ce privește cultura nescrisă, se organizează, pe parcursul anului, manifestări care promovează toate genurile artistice. Sunt unele manifestări unice în țară, pentru că nu știu dacă mai există un festival de muzică ușoară în localitate rurală. S-au promovat elemente care ne definesc ca națiune: costumul popular, jocul popular și cântecul popular național. În ceea ce privește cultura scrisă, avem cele două reviste care s-au conservat, dar și alte publicații care au apărut în fiecare an, pe lângă aceste reviste, de la monografii, la diverse personalități, pe care noi le-am sprijinit. În plus, s-au organizat și colocviile celor două reviste amintite. Am reușit să stabilim parteneriate și colaborări cu instituții din Serbia, Ucraina, Republica Moldova. Sigur, loc de mai bine întotdeauna e. Sper ca cei care vor veni după să ducă mai departe în primul rând calendarul cultural care s-a structurat bine pe toate formele și genurile artistice”, ne spune Gheorghe Țunea.
Deși a condus o instituție județeană de cultură aproape două decenii, nu s-a dat niciodată bătut, în ciuda greutăților pe care le-a întâmpinat. „Dezamăgiri fiecare avem în viață, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm. Din contră, mereu am spus că trebuie să le ducem mai departe”. Nici regrete nu are atunci când vorbește despre activitatea desfășurată în Caraș-Severin. „Singurul regret este după tinerețe. Cam tot ce mi-am propus, am realizat”.
Nu știe cine-i va lua locul, nici ca interimar, nici ca director cu drepturi depline, dar Gheorghe Țunea spune că este dispus să își ofere sprijinul pentru cei care i-l vor solicita. „Dacă o să mi se ceară sprijin sau sfaturi, fără nicio problemă o să le ofer. Cel mai important sfat este să ducă mai departe manifestările care au devenit tradiționale. Și sigur, dacă îi permite și bugetul, așa cum am înființat și eu proiecte cum a fost festivalul comunităților, început în 2000, să pună în aplicare idei care sprijină cultura tradițională”, este îndemnul de-acum fostului director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.
Pensionarea nu înseamnă și liniște pentru Gheorghe Țunea, care ne-a mărturisit că deja este solicitat să participe la diverse festivaluri din țară în calitate de specialist. Pe lângă activitățile strict culturale, la care nu va renunța, probabil, niciodată, Gheorghe Țunea are în plan, de acum înainte, cât mai multe călătorii.
Sursă foto: Argument