Apele au fost extrem de agitate în cel mai recent Colegiu Prefectural, for apolitic în cadrul căruia se dezbat marile probleme ale județului. Discuțiile au degenerat însă și au dus la reproșuri dure și chiar amenințări.
Discuțiile au pornit de la capitolul „Învățământ”, după ce liderul sindical Mariana Zvarici l-a interpelat pe edilul-șef al Aninei, Gheorghe Românu, precizându-i că în orașul pe care îl conduce există o permanentă stare conflictuală pe care dascălii din școli o reclamă în permanență. Fără să îl acuze pe primarul Gheorghe Românu, sindicalistul i-a sesizat faptul că la nivelul școlilor din localitate există o permanentă stare de nemulțumire.
„Vă precizez că în permanență profesorii se plâng de faptul că există o stare tensionată între Consiliul Local, Primărie și conducerea școlilor. Consiliul Local are o reprezentare mai mare în Consiliul de Administrație decât dascălii”, a spus Mariana Zvarici.
De aici a pornit schimbul de replici. Primarul a explicat faptul că supărarea lui a plecat de la schimbarea directorului de școală pe criterii politice, lucru care nu i s-a părut firesc să se întâmple într-o instituție de învățământ. „La conducerea liceului a fost un anume domn profesor Boboescu, care a dus promovabilitatea de la 17 la 42 la sută la examenul de bacalaureat. Ulterior, a primit o decizie de schimbare din funcție pe motiv că este incompetent și că managementul său este defectuos. Interesul nostru e ca rezultatele obținute de elevi să fie bune. Dacă noua conducere nu scoate promovabilitatea dorită la examene, veți avea probleme cu mine! Actualul director a fost numit politic”, a declarat primarul în cadrul Colegiului Prefectural al județului Caraș-Severin.
Referitor la acuzele aduse pe acest subiect, reacția oficialului ISJ prezent în sală a fost destul de palidă. Adjunctul Rodica Vesa a intervenit doar să explice procedura prin care Inspectoratul păstrează legătura cu directorii de școli și sunt ținuți în permanență la curent cu problemele din instituțiile de învățământ.
Concluzia trasă în urma discuțiilor pe un ton ridicat a fost că „școala e în conflict cu unitatea administrativă”!
Reamintim că probleme au mai existat în oraș tot la capitolul „învățământ”, după ce o parte din aleșii locali au încercat să desființeze școala din Brădet. În urma revoltei manifestate de părinți, s-a renunțat la idee, mai ales că instituția de învățământ a fost reabilitată recent și adusă la standarde europene.
Nimic nu este nou sub soare, legat da schimbarea directorilor pe criterii politice! Asa a fost pe vremea tuturor guvernelor si indiferent de profesionalism, nu a contat decat criteriul politic! Daca organele abilitate ar face cateva investigatii ar fi surperize foarte mari la nivel national in privinta schimbarii directorilor de scoli, in toate timpurile! Surprizele pot fi si mai mari legate de cum unii dintre primari ii pun pe unii dintre directori sa deconeze cheltuieli facute de firme agreate de acestia! Si mai mult cheltieli din campaniile electorale decontate la scoli! Si presiuni asupra unor directori in campaniile electorale! Poate candva vor fi puse pe tapet!