Gheorghe Jenar, un doctor pentru Reşiţa

Absolvent de studii universitare, Gheorghe Jenar are excelente abilităţi organizaţionale şi de comunicare dobândite în asistenţa medicală, socială şi educaţională, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi medici ai Reşiţei.

 

A venit la Reşiţa în 1986 ca medic stagiar la Spitalul Judeţean din Reşiţa, unde a muncit până în 1990. Libertatea adusă de Revoluţia din 1989 a adus şi pentru doctorul Gheorghe Jenar noi oportunităţi, acesta luând decizia să părăsească Reşiţa şi să se implice într-un proiect de schimbare a mentalităţii celor care lucrează cu persoanele ce au probleme sau dizabilităţi, fiind managerul proiectului „The child in Focus” al Federaţiei Internaţionale pentru Cruce şi Semilună Roşie, pentru România, proiect coordonat între 1990-1993. Revine la Reşiţa, deşi rămâne în aceeaşi sferă a problematicii persoanelor cu dizabilităţi şi,  până în anul 2000, este medic pediatru la Centrul „Speranţa” din Reşiţa. Apoi, pentru că a reuşit să se specializeze şi în medicină dentară, îşi deschide un cabinet de medicină de familie şi stomatologie, unde activează până astăzi, fiind unul dintre iniţiatorii mai multor centre de permanenţă din judeţ.

Valoarea şi profesionalismul doctorului Jenar au fost recunoscute şi la nivelul autorităţilor judeţului care, din anul 2007, au decis să-l numească preşedintele Comisiei de Expertiză a persoanelor cu handicap din judeţul Caraş-Severin, de unde pleacă pentru a ţine cursuri ca lector la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa. Anul 2016 devine, însă, decisiv pentru cariera medicului Gheorghe Jenar, care se hotărăşte, graţie experienţei sale administrative bogate şi a masteratului obţinut în ştiinţe juridice, să schimbe faţa Reşiţei, oraş în care trăieşte din 1986, şi să candideze pentru postul de primar al municipiului Reşiţa.

Iar cu aşa o experienţă în spate, nici nu ne-a fost de mirare să vedem ce program performant, bine gândit şi pregătit are doctorul pentru oraşul său adoptiv. „Punctual, măsurile pe care le vom implementa în perioada 2016-2020 au în vedere, în primul rând, cabinete medicale în toate şcolile generale din municipiul Reşiţa (inclusiv cabinete stomatologice şcolare, care sunt foarte importante în dezvoltarea copiilor)”, spune doctorul Gheorghe Jenar, care promite finanţarea din bugetul local a tuturor cheltuielilor materiale necesare pentru funcţionarea cabinetelor respective .

Deşi cunoaşte problemele grave de direcţionare şi poziţionare a Reşiţei, Jenar spune că are ambiţii mari pentru oraş şi încă susţine  proiecte punctuale – nu vorbe – care să repună Reşiţa pe harta traiului decent. Astfel, Jenar vorbeşte despre finanţarea extinderii capacităţii de cazare a centrelor de îngrijire pentru persoanele vârstnice, dar şi subvenţionarea cu 25 la sută a cheltuielilor cu medicamentele pentru pensionarii cu limită de vârstă şi cu domiciliul stabil în Reşiţa înainte de 01.01.2016.

Şi, cum sănătatea vine dintr-un mod de viaţă sănătos, doctorul Jenar nu se teme să vorbească şi despre susţinerea sportului şcolar, „mens sana in corpore sano”, la acestea adăugând şi un important principiu după care spune că se ghidează: „«administraţie publică pentru cetăţeni şi printre cetăţeni», adică funcţionarul public va veni lângă cetăţean, se vor deschide birouri ale primăriei în toate cartierele municipiului. Şi nu ignor defel transparenţa totală şi o comunicare continuă cu cetăţeanul. Aşa că plănuiesc ca săptămânal primarul sau colaboratorii săi să dialogheze, pe canalele media şi reţelele de socializare, cu cetăţenii despre problemele şi hotărârile din perioada respectivă”, spune doctorul Jenar.

Medicul îşi mai propune ca, dacă va fi ales în fruntea urbei, să readucă execuţia serviciilor de utilitate publică (gunoi, transport în comun, pieţe etc.) în gestiunea autorităţii publice, adică a primăriei, „decizie care va constitui şi sursa de finanțare pentru punctele anterioare prezentate”.

Creşterea siguranţei elevilor în zona unităţilor şcolare şi creşterea siguranţei cetăţeanului în zonele publice (parcuri, pieţe, târguri şi oboare), dar şi asigurarea transportului public în Poiana Golului sunt alte puncte ale programului său pe care susţine că este decis să le implementeze ca primar al Reşiţei. La care adaugă, evident, rezolvarea problemei câinilor fără stăpân şi protejarea persoanelor fără adăpost.

Şi chiar dacă este medic şi specialist în asistenţă socială, nu putea trece cu vederea proiectele extrem de importante din punct de vedere economic. Atragerea de investitori prin oferirea de facilităţi în scopul creşterii numărului de angajaţi şi crearea unui compartiment specializat al primăriei în urmărirea acestui scop este tot una dintre priorităţile candidatului la primăria Reşiţa, Gheorghe Jenar.

Nu putem să nu remarcăm și faptul că, în timp ce partidele politice încă se mai ceartă pe candidaţi, iar politicienii îşi tot dau demisii, doctorul Jenar nu numai că este hotărât să salveze Reşiţa, dar are deja gata şi programul cu care vrea să câştige încrederea reşiţenilor! (P)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/