„Genocidul” din Semenic este provocat de insectele ipide. Nu de om!

Iubitorii de natură ar trebui să fie preocupați de alte aspecte, nu de faptul că în zona parcurilor naționale se taie arbori. Cu toate actele în regulă! Asta, potrivit reprezentanților Ocolului Silvic Văliug, care explică faptul că în pădure există un adevărat focar de ipide, instalat cu mulți ani în urmă din cauza celor care nu au avut curajul să doboare copacii la pământ.

Șeful Ocolului Silvic Văliug, Mihai Bona, s-a supărat crunt atât pe cei care au fotografiat masa lemnoasă din zona Parcului Național Semenic, cât și pe reporterii cotidianului online Express de Banat, care au publicat fotografiile cu natura moartă. Șeful de ocol însă n-a înțeles un aspect: nimeni n-a reclamat ilegalitatea tăierilor. De această dată! Ci doar faptul că acestea lasă în urmă un peisaj sumbru, care îi sperie pe puținii turiști care mai pun piciorul în zona montană din Caraș-Severin. Pe lângă teancul de documente prezentat, cu tot cu aprobările de la instituțiile statului, peste zece la număr, Mihai Bona a ținut să explice pe înțelesul tuturor că în zona Semenic s-au dat avize pentru tăieri pe motiv că arborii au de suferit din cauza insectelor ipide.

bona_mihai„Se execută lucrări de exploatare a masei lemnoase, rezultată în urma punerii în valoare, executată de către personalul Ocolului Silvic, fiind vorba de arborete de rășinoase uscate. S-au pus în valoare 1.239 de mc de produse accidentale, din care 1.235 de mc molid și 4 mc de pin. Toate arboretele respective au fost afectate de ipide, fenomen care e de doi, trei ani. Singura lucrare de combatere este prin extragerea masei lemnoase afectate. Datorită birocrației se tot tergiversează treaba asta și an de an se extinde focarul”, a spus Mihai Bona, șeful Ocolului Silvic Văliug. Pentru tăieri, acesta explică faptul că ar exista toate aprobările, pe care, de altfel, le-a prezentat îndosariate.

Copacii din tafuri sunt din alte zone?

Mai departe, acesta a explicat că pozele prezentate nu ar fi făcute pe raza instituției pe care o conduce, deși din fotografii reiese foarte clar că cele mai multe sunt surprinse pe drumul care leagă Prislop de Semenic. În plus, nimeni n-a vehiculat măcar numele Ocolului Silvic, ci marea supărare a oamenilor și a ONG-urilor de mediu a fost că se taie în Parcul Național Semenic, la drumul mare, și că în acest fel se descurajează turismul.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157661878267031″]
(Fotografiile au fost realizate pe data de 4 decembrie 2015)

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Focarul, în floare de mulți ani!
Șeful de ocol mai spune că tăierile ar fi trebuit să înceapă cu multă vreme în urmă, însă toți au fugit și s-au ferit de asumarea răspunderii. Acest aspect este extrem de grav, însă. Cel puțin atât timp cât fenomenul atacului de ipide nu era unul străin.

„V-am spus că datorită birocrației (…) s-a ajuns în această situație și din cauză că nimeni nu și-a asumat responsabilitatea. Nu și-a asumat nimeni responsabilitatea! Nu ne punem lumea în cap, nu ne punem presa, dar totul a fost în detrimentul pădurilor”, a concluzionat Bona.

În ce privește turismul, e mai puțin important în contextul actual, potrivit silvicultorilor. „Lăsăm mortul în casă? Sunt turiști de bună credință, care respectă natura, dar sunt turiști care în viața lor n-au plantat un arbore sau un pom în curte și vin și circulă și e tot timpul scandal cu masa lemnoasă că se defrișează. Nu, Ocolul Silvic Văliug are posibilitatea de 53.000 de mc pe an. Noi tăiem 32.000 de mc, datorită lipsei de agenți, altor cauze, deci nu se taie pădurea”, susține Bona.

Rămâi cu Express de Banat, vezi ce planuri are Mihai Bona pentru Ocolul Silvic Văliug în 2016!

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/