GEC Nera dă o notă proastă Ministerului Mediului pentru planul de management al Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița

Planul de management al Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița a fost aprobat prin ordin de ministru la sfârșitul lunii octombrie, însă ecologiștii de la GEC Nera din Oravița spun că acesta este un eșec pentru ministrul mediului care și-a propus în acest mandat protejarea biodiversității.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera a analizat varianta finală a planului de management al Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița care a fost aprobată prin Ordin al Ministrului Mediului nr. 1.642/2016, publicat în Monitorul Oficial al României în 25 octombrie. Analiza s-a făcut în comparație cu varianta propusă în 2015 de către mediul academic printr-un proiect întocmit de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara și supus în mai 2015 unei consultări publice cu participarea tuturor factorilor interesați, inclusiv a societății civile. În acest context, alături de alte ONG-uri, GEC Nera a transmis USAMVB în scris, la sfârșitul consultărilor publice, un punct de vedere privind susținerea variantei de plan de management întocmit în acel moment.

Elaborarea proiectului de plan de management s-a făcut pe baza unor studii complexe de teren asupra biodiversității, pe durata a 3 ani, iar la finalul anului 2015 proiectul de plan de management a fost depus pentru aprobare la Ministerul Mediului. Pe parcursul anului 2016, acest document a fost supus de către Ministerul Mediului unor negocieri între USAMVB și RNP Romsilva care a fost partener în proiect și în același timp administratorul suprafețelor împădurite ale statului din interiorul parcului.
„Aceste negocieri par să fi fost mai degrabă un ‘diktat’ al RNP Romsilva, girat de Ministerul Mediului, deoarece pe parcursul anului 2016 în cadrul lor s-a negociat netransparent și nu s-a ținut cont de punctele de vedere ale USAMVB și ale reprezentanților societății civile transmise atât Ministerului Mediului, cât și prin poziții exprimate în media centrală”, spun reprezentanții GEC Nera.

În final, varianta de plan de management a USAMVB, care prevedea un grad sporit de protecție pentru PN Cheile Nerei – Beușnița pentru 55% din suprafața parcului, a ajuns să fie abandonată și să fie aprobată varianta cu 40% suprafață cu grad sporit de protecție susținută de RNP Romsilva. „La asemenea diferențe nu era nevoie de bani cheltuiți din fondurile Uniunii Europene pentru întocmirea proiectului de plan de management”.

„Acest lucru era de așteptat deoarece în România activitatea de de conservare a naturii în parcurile naționale este subordonată RNP Romsilva, un agent economic interesat în primul rând de valorificarea masei lemnoase din pădurile statului. Este interesant de urmărit dacă în continuare va fi lăsată drujba jos în exploatările de masă lemnoasă deschise în parc în cursul anului 2016, în actualele zone de protecție integrală”, se arată într-un comunicat remis presei de Grupul Ecologic de Colaborare Nera din Oravița.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/