Primarul Reșiței le cere nostalgicilor să privească înainte, să înțeleagă faptul că lumea s-a schimbat și că orașul trebuie să se alinieze nevoilor și pretențiilor actuale, în niciun caz să se întoarcă două sau trei decenii în urmă!
La inițiativa fostului rector Ion Vela și a actualului prorector Cristian Chioncel, la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița a avut loc recent un eveniment în premieră, un workshop organizat de Academia de Științe Tehnice din România, în care s-au căutat explicații, dar mai ales soluții pentru revitalizarea industriei și dezvoltarea municipiului.
„Trebuie să depunem eforturi pentru ca Reșița să devină ce a fost, un centru industrial de mândrie al României, trebuie să fim uniți”, e de părere Vela, care insistă pe o strânsă colaborare între mediul economic și universitate. Ioan Romulus, directorul TMK, a vorbit în cadrul aceleiași întâlniri vreo 20 de minute despre ceea ce a reprezentat cândva siderurgia reșițeană și ce este astăzi.
Primarul Nelu Popa n-a privit mai deloc înapoi, ci a vorbit despre adaptare, despre strategii noi care să dezlipească de pe Reșița eticheta unui oraș industrial, care, dacă nu produce oțel sau motoare electrice, moare. „Trebuie să încetăm să plângem unii pe umerii celorlalți. Nu mai e cazul, nu mai avem nici lacrimi. Atâtea lacrimi câte au curs pe Bârzava în ultimii 20 de ani eu nu am mai văzut. Dacă rămânem prizonierii tonelor de oțel pe care le-am produs și nu le mai producem, nu vom ieși din cercul acesta vicios niciodată. Lumea se schimbă! Există companii care fac call center cu 200 sau 500 de angajați. Răspund la telefon în Blocul 800 unora din California sau Frankfurt. Nu mai e cum a fost. Nu mai merge nimeni la bărbier. Era frumos, te dădea cu spumă pe barbă, te rădea și apoi te tampona frumos. Acum avem Gillette acasă. Trebuie să înțelegem că lumea se schimbă!”, a comentat primarul Reșiței.