Gardurile montate pentru separarea vaccinaţilor de nevaccinaţi nu sunt în regulă. Constatările inspectorilor ISU Banat

gard kaufland

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență spun că acele garduri montate în unele galerii comerciale pentru delimitarea persoanelor vaccinate de cele nevaccinate nu sunt amenajate corespunzător. Pompierii susțin că împiedică evaluarea în caz de incendiu. 

Problema a fost adusă în discuție în cadrul Colegiului Prefectural care a avut loc joi. Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș, Lucian Mihoc, spune că în cadrul mai multor galerii comerciale a fost făcută această separație cu garduri care să delimiteze persoanele vaccinate de cele nevaccinate, însă acestea încalcă normele privind securitatea la incendii.

„Am văzut în mass-media că sunt unele galerii comerciale care au făcut o separație fizică, cu garduri delimitatoare pentru anumite categorii de persoane, cu certificat, fără. Cel puțin din punctul de vedere al normelor pentru prevenirea stingerii incendiilor, aceste delimitatoare de tip gard pot îngreuna partea de evacuare. Vom avea discuții cu reprezentanții galeriilor comerciale, pentru că aceste delimitatoare nu trebuie să își aibă existența pe căile de evacuare, holuri și alte locuri, împiedicându-se, astfel, evacuarea.”, a declarat Lucian Mihoc, inspectorul șef al ISU Timiș.

leader board 728 x 90 px

La rându-i, subprefectul Ovidiu Drăgănescu a cerut identificarea unei forme prin care această delimitare să fie făcută, fără ca accesul să fie îngrădit în zona cu alimente pentru persoanele fără certificat digital. 

„Ei nu s-au consultat cu noi de la prefectură. Au fost niște solicitări scrise de la marile lanțuri comerciale din  Timișoara, să le dăm în scris modul în care se poate face această separație între cei cu certificat digital și cei care nu au, nu le-am dat nimic. Nu am fost întrebați de cei care au pus aceste garduri, sunt foarte inestetice, într-adevăr, și pot inportuna dacă am avea ceva evenimente acolo. O separație totuși trebuie făcută, pentru că altfel nu au acces la produsele alimentare cei fără certificat digital. Instalarea unor anumite bariere, dar nu de acest gen, e necesară pentru a permite accesul tuturor unde se comercializează alimente și lucruri de primă necesitate. Puteți discuta cu ei, dar nu cumva să le spuneți să unifice cu zona de galerie, unde merg doar cei cu certificate. Să facă o separație cum am văzut, spre exemplu, la alte lanțuri comerciale, măcar panglici, pentru a marca fluxurile.”, a spus Ovidiu Drăgănescu.

În mai multe magazine mari din țară au fost montate garduri în interior, metalice, de aproape 2 metri, pentru delimitarea spațiilor de acces ale persoanelor care nu au certificat verde, în încercarea de aplicare a normelor privind restricțiile aplicate celor nevaccinați. Gardul ar avea ca rol separarea supermarketului de galeria cu restaurante și cofetării, spații considerate neesențiale pentru cetățeni.

Foto: Adevărul