Garda de Mediu urechează autoritățile locale. N-au făcut nimic pentru reducerea cantității de deșeuri!

Una dintre cele mai importante probleme ale județului Caraș-Severin rămâne colectarea deșeurilor. Autoritățile locale nu-și dau prea mult interesul să o rezolve, cel puțin asta susțin reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, care acuză că în localitățile din Caraș-Severin lucrurile se mișcă încet spre deloc.

Ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice i-a pus la aceeași masă pe reprezentanții instituțiilor care gestionează deșeurile din Reșița și Caransebeș, dar și pe cei cu atribuții de control în acest sens, respectiv ai Gărzii Naționale de Mediu. Șefii Serviciului de Gospodărie Urbană și Mediu din cadrul Primăriei Reșița și reprezentanții Transal Urbis, firma care prestează servicii de salubritate în Caransebeș, au prezentat activitatea derulată pe linia deșeurilor în anul 2016.

Deși nu au fost semnalate probleme majore în acest sens, intervenția comisarului Elena Furdi din cadrul Gărzii de Mediu a schimbat tematica discuției. „Deși instituțiile spun că au făcut, au realizat, o să observați că sunt foarte multe depozitări necontrolate de deșeuri. În Reșița, până la km 7, Moniom, Câlnic, Valea Țerovei. Ar trebui inventariate toate aceste depozite și igienizate. Nu am auzit niciuna dintre cele două autorități să ia măsuri pentru populație, să interzică depozitarea deșeurilor în locuri nepermise. Avem zone critice în județ unde sunt depozite necontrolate de deșeuri pe cursuri de râuri. Acestea nu mai reprezintă doar un disconfort, ci un pericol pentru sănătatea populației”.

În urmă cu doar câteva zile, în Reșița a început o amplă campanie de ecologizare care ar cuprinde rezolvarea tuturor problemelor semnalate. „Au fost identificate deja depozitele necontrolate, au fost date sancțiuni de Poliția Locală. Din păcate, este foarte greu să identificăm aceste persoane care creează depozite necontrolate. Toate măsurile despre care ați vorbit sunt implementate în cadrul acestei campanii. În două luni noi sperăm să avem un oraș curat”, spune Cornelia Burileanu, șeful Serviciului de Gospodărie Urbană și Mediu.

Din discuție nu a lipsit nici deja celebra taxă de 80 lei/tona de deșeuri depozitate, care, potrivit Elenei Furdi, a fost înțeleasă greșit. „Se tot vehiculează taxa de 80 lei/tonă. Este foarte greșit înțeleasă. Pentru că taxa de 80 lei/tonă este taxă la Fondul de Mediu pentru nereducerea cantității de deșeuri depozitate în depozitele autorizate. Până acum, autoritățile locale din orașe și comune ar fi trebuit să ia măsuri pentru reducerea cantității de deșeuri depozitate la 50%, ceea ce nu s-a făcut”. Mai exact, primăriile ar fi trebuit să amenajeze platformele din localități în așa fel încât să poată amplasa containerele selective. Implicit, anumite deșeuri ar fi putut fi reciclate, iar cantitatea de gunoi care ajungea în depozitele autorizate ar fi fost mult mai mică și, totodată, și prețul plătit de populație ar fi fost mai mic.

La Caransebeș, prețul pe care îl plătește fiecare cetățean este de aproximativ 13 lei, în timp ce la Reșița a rămas nemodificat, însă și aici se ia în calcul o majorare. „La Reșița tariful este de 7,8 lei/persoană/lună. A rămas nemodificat. Primăria subvenționează transportul deșeurilor la Oradea, dar nu excludem majorarea în viitorul apropiat dacă depozitul de la Lupac nu se deschide în perioada imediat următoare. Pentru că noi nu avem stație de sortare la Reșița, nu reciclăm mare lucru. Va trebui să ne organizăm cu operatorul, să facem o colectare selectivă la sursă, pe platforme, ca să nu plătim acea taxă de 80 lei/tonă pe o cantitate atât de mare”, a afirmat Cornelia Burileanu.

Cu toate acestea, deși primăriile au primit încă din anul 2015 containerele de colectare selectivă a deșeurilor, cele mai multe dintre ele nu le-au montat, astfel că cetățenii scot mai mulți bani din buzunar: unii pentru că nu știu să-și arunce gunoiul selectiv, iar alții pentru că nu au unde…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/