Lipsa de personal și dotări îngreunează activitatea instituției care veghează la respectarea legilor privind protecția mediului. Cei 16 comisari, care trebuie să efecteuze 1400 de controale pe an, au la dispoziției cinci mașini vechi, iar banii pentru combustibil sunt și ei insuficienți.
Comisarul șef al Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Marius Cârpean, a explicat, în cadrul celei mai recente ședințe a Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice din județul Caraș-Severin, dificultățile cu care se confruntă instituția pe care o conduce. Una dintre cele mai acute probleme este deficitul de personal, în condițiile în care cei care nu respectă legea nu sunt puțini. “Multe primării din județ nu mai plătesc bani colectorilor de gunoaie și aruncă deșeurile pe câmp. Cu cei 16 comisari ai Gărzii de Mediu nu se pot face toate controalele, astfel că situația e foarte gravă”, a spus Marius Cârpean.
De la începutul anului, Garda de Mediu a efectuat 290 de controale, 202 neplanificate şi 88 la mari poluatori. Deşi în cele mai multe dintre cazuri comisarii dau dovadă de clemenţă, au fost date şi sancţiuni, suma acestora ridicându-se la 21,2 mii de lei. „Dacă luam ad literam legea în aceşti trei ani, zeci de firme se închideau, iar primăriile ar fi intrat în incapacitate de plată. Am considerat că, dacă legea îmi permite, decât să dau o amendă de câteva milioanee, mai bine îl avertizez întâi pe om, poate așa înțelege și se reabilitează”, a mai spus acesta.
Cu toată îngăduinţa de care a dat dovadă instituția, reabilitarea întârzie însă să apară. Veşti bune vin din partea marilor poluatori din judeţ, care au început să mişte cât de cât lucrurile. „TMK chiar a făcut investiții și vrea să reglementeze situația. Noi am cuplat sistarea activității cu pauza pe care au luat-o ei pentru investițiile pe care le-au făcut. Părerea mea este că sunt pe drumul cel bun. Ductil a investit de asemenea semnificativ, au montat filtre, dar mai au foarte mult de lucru. Problema cea mai mare este la Moldomin. Sarcinile de mediu au rămas în grija statului român. Este nevoie de 60 de milioane de lei numai pentru ecologizare”, a explicat Marius Cârpean.
Când vine vorba însă de educarea autorităţilor locale şi a oamenilor de rând, lucrurile devin complicate. „Nu se face practic nimic. Stăm groaznic de prost, iar dacă administrațiile nu intervin, vom avea probleme foarte mari. Primăriile trebuie și ele să conștientizeze oamenii că nu e nici bine, nici frumos și nici sănătos să aruncăm gunoaiele la întâmplare”, a adăugat Marius Cârpean.
De aceeaşi părere este şi subprefectul de Caraş-Severin, Nicolae Verindeanu. „80 la sută ține de mentalitate. Avem atâtea locuri frumoase și facem prea puțin, și în ceea ce privește popularizarea, și curățenia. Spre exemplu, nici acum coșurile de gunoi nu sunt repartizate pe culori, deși legislația există. Sunt lucruri care se pot face cu un pic mai multă implicare și organizare”, a spus acesta.