Chiar dacă astăzi, 1 Decembrie, temperaturile au scăzut drastic în termometre și se simte ca o zi de iarnă, caransebeșenii au fost prezenți în număr foarte mare la festivitatea din Piața Revoluției. Discursul oficialităților, urmat de defilarea autorităților locale au avut un public numeros care a asistat emoționat și a aplaudat cu entuziasm.
De Ziua Națională a României, gugulanii și-au arătat dragostea pentru țară și pentru orașul lor și au asistat la întreaga ceremonie din Piața Revoluției, organizată în cinstea României. Primarul municipiului Caransebeș, Marcel Vela, a trezit spiritul de român în fiecare cetățean prezent în piață, iar fanfara a cântat un “La mulți ani!” emoționant pentru toți.
„Aici suntem români, suntem ortodocși și ne apărăm demnitatea și integritatea națională. Toți suntem români, de la cei mai mici la cei mai în vârstă din această piață. Indiferent de opțiunile politice mesajul care rămâne și care trebuie să rămână în timp este că trebuie să fim uniți. Să trăiți această zi așa cum vă doriți și așa cum simțiți”, a fost mesajul primarului Marcel Vela în fața mulțimii adunate la sărbătoare.
Oficialitățile au luat cuvântul
Prezent la festivitate, secretarul de stat Ionel Oprea a spus câteva cuvinte despre cadoul pe care urmează să îl ofere Banatului Montan, și anume un Biroul al Avocatului Poporului, ce se va înființa la Caransebeș. Cuvintele lui Ionel Oprea au fost de laudă la adresa gugulanilor și a orașului atât de iubit de aceștia: „Sunt onorat că astăzi mă aflu în orașul dumneavoastră și, deși am venit pentru prima dată, de două zile am întâlnit oameni minunați care m-au făcut să mă simt ca acasă. Sunt bucuros să văd cât de multe s-au realizat în acest oraș”, a precizat secretarul de stat.
Candidatul USL pentru postul de senator, Iosif Secășan, a reamintit gugulanilor rolul important jucat de bănățeni acum 94 de ani la Alba Iulia: „Acel 1 Decembrie a fost un act fundamental al istoriei și nu a fost un dar, a fost rezultanta voinței și luptei românilor. Au vorbit la Alba Iulia bănățeni de ai noștri și vocea lor a fost ascultată și au cerut unire cu țara”, povestește Iosif Secășan.
Marș vioi de sărbătoare
Festivitatea din Piața Revoluției nu s-a încheiat cu un marș pe muzică funebră, ci, așa cum a promis anul trecut, Marcel Vela le-a oferit gugulanilor un moment vesel, de sărbătoare: „Îmi țin promisiunea de anul trecut și anul acesta Caransebeșul nu va cânta un marș funebru și nu se vor depune coroane cu flori”, a precizat primarul gugulanilor.
Momente emoționante
Caransebeșenii prezenți în piață au fost foarte emoționați atât de discursul oficialităților, dar în special de marșul din final, pe care vin să-l urmărească în fiecare an. „A fost foarte frumos. Am observat doar că pasul celor din defilare a fost mai blând decât când făceam și eu parte din paradă. Însă, ca în fiecare an, mă emoționează foarte tare”, povestește un fost militar.
Bucuria de a fi român este la fel de mare cu cea de a avea rădăcini în Banatul Montan. De 1 Decembrie, caransebeșenii se arată mândri că s-au născut pe meleagurile acestea: „Suntem un oraș minunat. Caransebeșul a fost și rămâne leagănul culturii și al istoriei Banatului. Iubesc mult Banatul de Munte, nici nu aș putea să trăiesc altundeva. Mi-a plăcut foarte mult ce s-a întâmplat astăzi aici, în tot anul vin”, explică o caransebeșeancă.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157632141151789″]