Turiştii s-au bucurat de ,,licori” din anii ’60 la Festivalul Răchiei!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Aburul răchiei din Banat a învăluit Parcul Central din Băile Herculane. Asta, pentru că oficialii locali şi judeţeni le-au pregătit o surpriză atât localnicilor, cât şi turiştilor prezenţi în staţiune.

După o întrerupere de cinci ani, ,,Festivalul Răchiei din Banat” a fost reintrodus în programul activităţilor Primăriei Băile Herculane. Aşa se face că astăzi, în cadrul celei de-a 14-a ediţii a evenimentului, peste 20 de producători din Caraş-Severin şi-au prezentat cât mai original produsele, fie prin aspect, fie prin calitatea acestora. Veniţi din Cornereva, Zorlenţu Mare, Buchin, Feneş, Armeniş, Globu Craiovei, Bucoşniţa, Prigor, Maciova, Mehadica, Mehadia, Luncaviţa-Verendin, Goruia-Gîrlişte, Petnic, Cornea, Bolvaşniţa, Vârciorova, dar şi din Băile Herculane, participanţii s-au lăudat cu propria ,,licoare” produsă din mere, prune, pere, cireşe, struguri sau gutui. Nu au lipsit de pe standurile acestora nici mălaiul, brânza, slănina, ceapa sau bureţii muraţi.

nicusor vasilescu

După ce a fost păstrat un moment de reculegere în memoria primarului oraşului Băile Herculane la prima ediţie a festivalului, Iancu Gogâltan, decedat în acest an, actualul edil-şef a precizat că revenirea acestui eveniment a fost un adevărat succes. ,,Este o acţiune foarte importantă pentru noi, pentru turiştii din Băile Herculane, dar şi pentru toţi cărăşenii. Este un festival al bucuriei expozanţilor de a-şi arăta fala bănăţeană, adică ceea ce produc de zeci de ani de zile, fiind expusă răchie chiar din anii 1964 – 1970. Totul s-a desfăşurat fără probleme, astfel că licoarea nu ne-a învrăjbit, ci ne-a liniştit pe toţi. Cu ocazia acestei reveniri vom face şi un calendar al evenimentelor, pentru ca turiştii să ştie şi să fie mereu prezenţi”, a declarat pentru Express de Banat Nicuşor Vasilescu.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157636727302606″]

Parcul Central al Staţiunii de pe Valea Cernei a fost plin de turişti, veniţi din toate părţile ţării, dar şi de localnici curioşi de bunătăţile expuse. Culmea, şi vremea de afară a ţinut cu organizatorii, razele soarelui nelipsind de la momentele festivalului.

promovare banner maxagro Muzeul TM

,,Mă aflu pentru prima dată în staţiunea Băile Herculane şi mă bucur că am nimerit la acest festival. Brânza a fost cam sărată, dar foarte bună. Sunt convins că şi răchia a avut mare succes”, a declarat Marin Iordan din Bucureşti,

DSC_2422  DSC_2467

,,Răchia este foarte bună, dar în mod special mi-a plăcut cea din Globu Craiovei. Şi noi avem răchie bună, dar la noi nu se face din prună, pentru că sunt prea puţine, şi nici astfel de festivaluri”, a fost părerea lui Teodor Vacu din judeţul Teleorman.

Juriul, prezidat de Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a trecut pe la fiecare stand expoziţional pentru a gusta şi evalua produsele expuse. La finalul evenimentului, toţi participanţii s-au ales cu diplome, recunoscându-li-se astfel calitatea ,,licorii” din Banat. Festivalul Răchiei a fost organizat de Primăria Băile Herculane, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/