Toamna este direct legată de struguri. Încă de mici copii putem asocia foarte rapid începerea anului școlar cu gustul de strugure copt sau de must. Pentru iubitorii de vin, anotimpul ploios al frunzelor aurii este momentul cel mai așteptat din toată perioada anului.
Anul acesta însă, seceta din timpul verii a lăsat urme în viile oamenilor. Deși strugurii sunt iubitori de căldură cât mai mare, totuși se pare că vara aceasta a fost mult prea călduroasă, drept urmare producția de struguri nu se ridică la nivelul așteptărilor gospodarilor. Până și marea producătoare de vinuri, Franța, se plânge cu producția slabă de struguri din cauza verii secetoase. Așa că, nici românii nu stau mai bine.
Mulți sau puțini, strugurii roz, albi sau negri sunt culeși cu îndemânare și grijă de cei care o vară întreagă au stat lângă via din grădină sau de pe plantație. Apoi, bob cu bob, fiecare ciorcine e dezbrăcat de povară, iar boabele sunt strânse și date prin storcitoare înainte să aterizeze în butoi. Dulceața mustului este încercată cu un ou: între boabele din butoi se pune un ou, dacă oul se scufundă înseamnă că mustul nu este destul de dulce, dacă oul plutește atunci vinul va avea un gust perfect și echilibrat.
Anul acesta strugurii nu au făcut față numărului mare de butoaie care așteptau să fie umplute cu vin. Dar și așa, culesul viei rămâne o activitate îndrăgită în unele familii, unde toți membrii participă activ și desfac împreună pe ciorchine, dezbat cele mai importante subiecte ale momentului sau deapănă amintiri din copilărie.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157631696472565″]