GALERIE FOTO: Renovarea digului de la Văliug se apropie de finalizare

Deși nivelul apei din lacul Gozna nu a mai scăzut, lucrările la baraj, începute aproximativ acum două săptămâni, au avansat. Aproape tot digul arată ca nou.

Conform anunțului făcut de către CEZ România la începutul lucrărilor, digul lacului Văliug ar trebui să fie reparat până la începutul lunii noiembrie. Astfel, TMK Reșița, cei care au solicitat golirea lacului pentru renovări, s-au pus pe treabă pentru ca barajul să se poate umple de apă până în vara viitoare.

Imaginea de acum a lacului nu s-a schimbat cu mult de acum săptămâni, însă digul barajului a fost renovat aproape în totalitate. Ochiul de apă din lac, ce este în continuare plin de pești, cel mai probabil că va rămâne în același stadiu din moment ce în cadrul proiectului de renovare este prevăzut doar digul lacului.

Chiar dacă lacul ar avea nevoie de o curățare a mâlului ce s-a acumulat pe fund, nu are cine să realizeze această acțiune și nici nu pare să fie în atenția proprietarilor. Așa cum era anunțat la începutul golirii lacului, intervenția vizează strict lucrări la masca metalică a barajului, nicidecum mâlul de pe fundul apei.

Mulți curioși calcă acum pe malul adâncit al barajului pentru a vedea ce se mai petrece cu destinația numărul unu a verii. Dacă lucrările sunt în grafic, atunci la începutul lunii viitoare apa va fi lăsată să umple încet barajul până va restabili nivelul optim.