FOTO: Drumeție prin munți, spre Lacul Bucura

Pentru că afară codul galben dă târcoale, cel mai plăcut mod de a te relaxa în weekend este o plimbare prin munții Retezat, spre Lacul Bucura.

Peisajul spendid, combinat cu aerul curat și răcoros de munte, îți taie respirația încă de la poalele munților, la popasul unde îți lași mașina. Drumul spre lacul glaciar Bucura, de la acel popas, durează în jur de o oră și jumătate, două ore, așa cum scrie și pe panoul informațional. Pe cărăruia din pădure, tot ce trebuie să faci este să urmărești marcajele turistice în culorile alb și roșu, care sunt foarte bine amplasate și vizibile din orice punct.

Ca să ajungi la parcarea unde îți poți lăsa mașina, trebuie să o iei spre Sarmisegetuza, iar la ieșirea din localitate se face dreapta către munți. Nu ai cum să ratezi intersecția pentru că vezi munții din dreapta care parcă te cheamă la ei, te ademenesc și îți promit umbră și răcoare. Mergând pe acel drum, vei ajunge la un baraj după care se află o barieră, unde se percepe o taxă de șapte lei pe autovehicul, taxă de poluare.

leader board 728 x 90 px

Revenind la traseul de o oră și jumătate, vei întâlni pe drum numeroase izvoare curate de munte, pâraie reci și limpezi ca lacrima și văcuțe care pasc iarbă verde din inima munților. Aproape de Lacul Bucura, destinația călătoriei, vei avea două surprize: alte două lacuri mai mici, dar la fel de frumoase.

O dată ajunși la ultima culme, peisajul lacului se deschide precum o vedere. Oglindă de apă, munții de jur împrejur, care se reflectă perfect pe suprafața apei, și corturi chiar aproape de lac. Un lucru demn de admirat este zidul construit de turiști în formă de semilună, unde să îți campezi cortul, special amenajat pentru a te feri de vântul puternic de munte.

Plimbarea este la fel de plăcută și la întoarcere, pentru că ai mereu cu tine un peisaj superb indiferent unde întorci capul. Nu trebuie să te temi de animale sălbatice pentru că acea cărăruie este foarte bătută de grupuri de turiști care vin și pleacă de la lac. Chiar merită să îți petreci una din zilele de weekend exploatând munții Retezat până la Lacul Bucura.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157630311996496″]