FOTO Comoara blestemată din dealul Cetății Grad

În zilele libere cu ocazia Sărbătorilor Pascale vremea de afară îndeamnă la plimbări. Dacă nu vreți să vă depărtați prea mult de casă, puteți să mergeți la cea mai apropiată cetate: cetatea Grad, de lângă Carașova.

Legenda și poveștile din jurul cetății Grad, prea puțin cunoscută de reșițeni, dar vizitată cu drag de carașoveni, sunt foarte potrivite pentru o plimbare într-o zi liberă. Aflată la doi kilometri înainte de Carașova, pe drumul de la Doman, cetatea Grad, denumire greșită pe panourile de orientare, dar cunoscută de localnici, are o istorie foarte interesantă.

Năvăliți de turci și de pe-o parte, și de cealaltă a dealului, locuitorii cetății aveau o cale de ieșire cunoscută doar de ei: tunelul prin deal până la râul Caraș. Așadar, când turcii au ajuns în cetate nu au găsit decât caii, nici urmă de oameni. Tunelul poate fi descoperit și astăzi, pentru că mulți exploratori și tineri curioși au reușit să parcurgă o parte din traseul subteran. La fel de reală este și fântâna adâncă până la râu, acum astupată cu pietre din zidurile cetății, însă poate fi descoperită de pe malul Carașului, exact în dreptul dealului cetății.

Într-una din peșterile ce s-au format sub pietrele cetății se spune că există o comoară blestemată. Mulți au încercat să o găsească, dar nimeni nu a scăpat cu viață din acea peșteră. Până în zi de astăzi cei care colindă dealurile cetății se feresc de peștera blestemată, chiar dacă ar putea găsi o adevărată avere înăuntru.

Cât despre locație, aceasta este una fascinantă. Zidurile cetății parcă povestesc, iar liniștea din jur este perturbată doar de Carașul ce se luptă cu stâncile undeva departe, la sute de metri mai jos. De la drumul principal sunt doar 900 de metri de parcurs, deși pancarta spune că sunt 300 de metri. Însă drumul este unul plăcut, prin pădure și prin câmp, până se deschide orizontul și parcă se crapă pământul sub picioare. Acolo apare peisajul ce îți taie răsuflarea. În depărtare se poate vedea și localitatea Carașova. Drumeția este una ușoară, perfectă pentru o după-amiază liniștită, iar cetatea chiar merită vizitată, mai ales cu cineva care cunoaște toate legendele ei.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157633416060359″]

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/