Tabăra de Icoane pe lemn și sticlă, începută în data de 12 august, s-a concretizat într-o expoziție specială de picturi și măști de carnaval. În plus, copiii și-au arătat talentul actoricesc în cadrul unei scenete organizate tot la Râul Alb.
În locația deosebită dedicată taberelor, Râul Alb, copiii au întâlnit o nouă provocare: timp de o săptămână aceștia au învățat să picteze pe sticlă și lemn, îndrumați de cinci lectori. Cei 60 de copii și-au decoperit sau redescoperit talentul în artă, pictură și actorie. Drept dovadă stau nenumăratele piese din expoziție și sceneta jucată astăzi în aer liber.
Caraș-Severin, Teleorman şi Timiș sunt județele din care copiii de toate vârstele au dorit, şi chiar mai mult decât atât, au solicitat să participe și anul acesta la tabăra de pictură. Printre participanți, au fost și câțiva copii cu dizabilități de la Liceul Iris din Timișoara, copii care, în ciuda problemelor de vedere, au jucat în piesa de teatru și chiar au pictat la rândul lor icoane.
Atelierul măștilor de la Veneția
Pe lângă atelierul de icoane pictate pe sticlă și lemn, anul acesta s-a alcătuit un nou atelier, cel de confecționare a măștilor venețiene: „Copiii au fost dornici să confecționeze măștile din Veneția, însă din păcate mediul nu a fost tocmai propice pentru aceste măști, nu s-au uscat cum trebuie. Eu am adus matrițele, iar ei au pictat pe ele propriul model. Ca idee, ca imagine, le-am adus eu câteva modele personale. Le-am explicat puțin și despre masca venețiană și până la urmă a ieșit bine”, a explicat Tudor Ecaterina, unul dintre lectorii copiilor.
Fabule în atelierul de teatru
De asemenea, un alt atelier a fost cel de teatru. Astfel, la finalul zilelor de tabără, copiii au jucat două scenete, ca dovadă a muncii depuse atâtea zile la rând. Cele două fabule, cea clasică a greierului și furnicii și cealaltă a leului, au avut o interpretare aparte și modernă: la finalul primei povești greierele nu a rămas flămând, ci a declarat că a fost angajat să cânte pentru copiii din tabără. Iar în cazul ultimei fabule, regele junglei, leul, a fost apelat pe telefonul mobil. Ambele povești au fost jucate într-o manieră drăgălașă, specifică micuților actori, mai ales că aceștia au purtat măști reprezentând fiecare animăluț din fabulă, confecționate în cadrul taberei, special pentru ei: „Copiii au înțeles ce trebuie să facă, sunt foarte mulțumit de ei și le mulțumesc pentru răbdarea lor, pentru implicare și pentru deschiderea cu care au venit spre mine”, precizează Marius Tudor, actorul de la Teatrul de Vest Reșița și lectorul copiilor pentru atelierul de teatru.
„Ne apropiem de finalul taberei tematice de pictură de icoane pe sticlă, pe lemn, și confecționare de măști venețiene. Cred eu că a fost o ediție reușită, dacă mă uit la frumoasa și deosebita expoziție pe care o am acum în față, observ că acești copii au realizat lucrări excepționale. Sunt tineri care au participat și la prima ediție și au dorit să își continue activitatea în domeniul artei și al picturii, dar sunt şi alţii care au venit pentru prima dată. Cred eu că atelierul suplimentar de actorie, în care tinerii au putut să își pună în scenă măștile confecționate, a dat un plus și o destindere mai aparte în această tabără. Este o tabără de suflet, pe care doresc să o continuăm cât mai mult”, explică Liliana Dacica, directorul Direcției pentru Sport și Tineret Caraș-Severin.
Cine a organizat această tabără
Organizarea acestei tabere a fost realizată atât de Direcția pentru Sport și Tineret, cât și de Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Românești. Copiii vor pleca mai mult decât încântați din tabără, mai ales pentru că vor putea lua acasă una dintre cele două picturi realizate, în timp ce cealaltă va fi expusă la Muzeul Banatului Montan.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157631112007386″]
În prima jumătate a lunii decembrie, inspectorii de prevenire de la ISU Timiș au controlat peste 40 de obiective din județul Timiș. Au descoperit de 3 ori mai multe...
Recital de excepție la Moldova Nouă, în a treia zi de Crăciun
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281