Natura învie sub mâinile iscusite ale elevilor!

Data de 15 martie este emblematică pentru mediul înconjurător, fiind ziua când se dă startul unei luni întregi de campanie pentru împădurire. Direcția Silvică Caraș-Severin a început procesul de plantare de puieți.

An de an primăvara aduce vești bune pentru natură. Pe lângă procesul natural specific perioadei, mediul înconjurător înverzește și datorită puieților plantați de către Direcția Silvică.

Datorită temperaturilor ne-am permis să începem campania de plantare mai devreme puțin, așadar am reușit să împădurim deja 24 de hectare. În total în această perioadă vom împăduri 219 hectare, iar alte 57 vor fi completate. Vom planta peste un milion de puieți produși în pepinierele și solariile noastre”, a explicat Ștefan Stănescu, directorul Direcției Silvice. Acesta a precizat că pomii ce vor fi plantați sunt brazi, molizi, pini, frasini, paltini, stejari, cireși, în general ce se găsește în pădurile din județ. Zonele cu cele mai mari suprafețe de împădurire se află la Păltiniș, Oțelu Roșu, Oravița și Bocșa.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157642499226843″]

Prima zi oficială de plantare a fost astăzi, la Anina, când 20 de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 1 au sosit la Unitatea de Producție Nr. 6, pregătiți să ia cu asalt dealurile despădurite. „Am venit cu elevi din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a la activitățile pe care le avem împreună cu Ocolul Silvic Anina de mulți ani. Am fost și anul trecut împreună cu ei la plantat de puieți, acum doi ani la igienizarea pădurii, am ținut și cursuri la orele de dirigenție pe această temă, pentru că ei reprezintă viitorul și dacă pe ei nu îi învățăm să ocrotească natura atunci nu  vom avea ce ocroti”, a precizat profesoara de la Școala Gimnazială Nr. 1, Oana Florea.
În cadrul planului de împăduriri pe anul 2014 avem de plantat doar două hectare, o suprafață mică, deoarece în Ocolul Silvic Anina pădurile regenerează foarte ușor și cu specii de valoare, drept urmare ar fi păcat să punem noi ce natura pune de la ea. Aici, în UP 6, avem de plantat în completarea regenerării naturale 0,9 hectare pe care le vom planta cu 20 la sută molid și 80 la sută paltin”, a explicat Dănilă Șuta, șeful Ocolului Silvic Anina.

oana floreadanila suta

Pe un hectar de teren se plantează în jur de 5000 de puieți, din păcate însă doar în jur de 200 ajung la maturitate. Pentru acțiunea din acest an s-au alocat fonduri cu o valoare totală de peste 3 milioane lei, din care 2 milioane reprezintă manopera.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/