Elevi francezi, în vizită la Express de Banat! (GALERIE FOTO)

Zeci de elevi francezi, însoţiţi de profesori, se află zilele acestea la Reşiţa, unde participă la un schimb de experienţă care se încadrează în vizitele tradiţionale derulate o dată la 3 ani între România şi Franţa. Redacţia Express de Banat a fost vizitată de aceştia.

În cadrul programului ,,Şcoala altfel”, Şcoala Gimnazială Nr. 7 Reşiţa găzduieşte o delegaţie a Colegiului ,,Saint Sauveur” din localitatea Rocheserviere, Franţa, instituţie cu care are relaţii de colaborare din anul 1991. După ce au cunoscut şcoala reşiţeană, participând la diverse activităţi şi după ce au vizitat primăria, dar şi diverse instituţii şi societăţi din oraş, cei 25 de elevi francezi, împreună cu profesorii lor coordonatori, au trecut şi pragul redacţiei Express de Banat.

Tinerii au fost primiţi cu braţele deschise, le-au fost prezentate colectivul şi cotidianul în sine, după care au avut prilejul să cunoască tainele tipăririi unui ziar. La plecare, elevii au primit câte un sticker, dar şi o pagină de ziar în care protagoniştii sunt chiar ei, aceasta cuprinzând o scurtă prezentare şi poze de grup din cadrul întâlnirii cu redactorii Express de Banat.

Error fetching Flickr photos: A feed could not be found at `https://api.flickr.com/services/feeds/photoset.gne?lang=en-us&format=feed-rss_200&nsid=73090501@N07&set=%2072157643703158173&per_page=50`; the status code is `404` and content-type is `text/html; charset=UTF-8`

Înfrăţirea dintre cele două unităţi de învăţământ a fost oficializată pe 17 mai 1995, prin actul întocmit la Rectoratul din Nantes. Pe parcursul anilor legătura s-a consolidat, schimburile de elevi din cele două şcoli partenere ajutând  elevii să se cunoască reciproc, să descopere alte moduri de viaţă, obiceiuri şi tradiţii, alte medii sociale.

Parteneriatul româno-francez le-a permis elevilor să-şi înţeleagă propria identitate naţională, să aibă o atitudine civică adecvată. Profesorii şi învăţătorii însoţitori au descoperit alt sistem educativ, s-au iniţiat în educaţia interculturală, s-au implicat în dezvoltarea abilităţilor de comunicare informatizată, racordându-se la cerinţele unui învăţământ european. Parteneriatul stabilit între cele două şcoli creează condiţiile pentru stabilirea de relaţii rapide şi adecvate între diferite grupuri de persoane din cele două ţări, facilitând raportarea românilor la standardele europene, fiind, de altfel, o modalitate de integrare, la o scară redusă”, a precizat profesor Cristiana Schmaler, directorul şcolii gimnaziale.

După ce vor primi o lecţie de istorie locală pe Dealul Golului, copiii francezi şi gazdele lor din România vor vizita Muzeul de Locomotive Reşiţa, Fabrica de biciclete ,,Velocity”, vor face o excursie la Crivaia, dar şi la Timişoara.