Drapel împrumutat ca să fluture în sediul fostei Unități de Rachete din Dealul Lupacului

Fosta Unitate de Rachete Antiaeriene Sol-Aer 17 a găzduit astăzi manifestarea închinată eroilor care au murit în Revoluția din Decembrie 1989. Chiar dacă astăzi, în locul foștilor soldați s-a instalat societatea civilă, zona inspiră aceeași emoție rătăcită prin umbra timpului.

Unitatea de Rachete Antiaeriene Sol-Aer 17 a fost unul dintre locurile în care s-au consumat cele mai sângeroase scene din Reșița, la momentul Revoluției din Decembrie 1989. Șapte solați au murit, împușcați cu sânge rece. Dacă până nu demult, festivitatea închinată momentului a fost organizată chiar de fostul regiment, odată cu desființarea lui, Centrul Militar Județean i-a luat locul.

Astfel că, în Dealul Lupacului nu mai există o unitate care să aibă propriul drapel. Ca să îi comemoreze cum se cuvine pe cei care și-au dat viața pentru țară, jandarmii au scos steagul unității, de la loc bine păzit și l-au transportat cu mare atenție în Dealul Lupacului. Anual, festivitatea care are loc aici pare a fi și un moment al comemorării forțelor aeriene române, doborâte de reorganizare prin prisma aderării la NATO.

„Deși de zece ani unitatea nu mai există, suntem datori să ne comemorăm Eroii Regimentului, care au fost de excepție atât pe perioada Revoluției, cât și înainte de Revoluție. Spun înainte de Revoluție pentru Regimentul de aici este singurul din Armata Română care la tragerile de luptă din străinătate s-a clasat pe primul loc la vremea respectivă. Numele lor a rămas inscripționat la Unitatea de la Suruc”, a declarat pentru „Express de Banat”, generalul Vasile Cocoșilă.

Activitatea de astăzi a început cu salutul prefectului de Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, după care a fost intonat Imnul României. Acesta a fost urmat de Apelul Solemn, ceremonie în cadrul căreia s-a rostit numele celor șapte soldați care au murit în Decembrie 1989. Ulterior, preoții au susținut o scurtă slujbă religoasă, după care s-au depus coroane de flori la Momunemtul din curtea instituției. În prezent, în locul fostei unități se află un centru de recuperare medicală.