Cum întâmpină primăvara copiii talentați

În acest weekend,  Sala „Lira” a Liceului de Arte „Sabin Păuţa”  a fost gazda ediţiei a XII-a  a Festivalului Coral judeţean pentru copii „Lia Ponoran”. Într-o sală plină până la refuz, au urcat pe scenă opt coruri din tot județul.

Manifestarea a fost organizată de Şcoala Gimnazială Nr.7 Reşiţa în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Casa Corpului Didactic, dar și Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale.

„Ca de obicei, invitat de onoare este corala Lia Ponoran, corală care întotdeauna cântă în deschiderea festivalului. Anul acesta sunt prezente opt coruri. Sperăm că toate vor încânta publicul și vor dovedi că muzica este un mijloc de educație pentru ei, un mijloc de a-și dovedi talentul și potențialul”, a declarat Cristiana Schmaler, directorul Școlii Nr. 7 din orașul de pe Bârzava.

schmaler
Prof. Cristiana Schmaler

Festivalul se încadrează în programul de activităţi al Seminarului „Didactica Internaţional”- „Didactica Disciplinelor”, fiind inclusă în Calendarul Activităţilor Educative Judeţene avizat de ISJ Caraş-Severin. Dincolo de latura sa educațională, întreaga acțiune s-a organizat în memoria profesoarei Lia Ponoran. De altfel, festivalul îi poată numele.

Acțiune cu tradiție
„Acest festival urmărește două scopuri. În primul rând, ne dorim să comemorăm un om, un coleg, un dascăl de muzică. Este vorba despre Lia Ponoran, doamna profesoară care s-a retras mult prea repede dintre noi. A dirijat coruri, a fost una dintre doamnele muzicii corale cărășene. În al doilea rând, dorim să promovăm acele coruri pentru copii, copiii care au talent, doresc să cânte și care nu au posibilitatea să o facă. Dorim să creăm ocazii, pentru ca aceștia să se poată manifesta pe scenă”, a spus prof. Cristina Ardeleanu, unul dintre organizatorii acțiunii.

ardelean
Prof. Cristina Ardeleanu

„Acest festival are o foarte mare importanță, în primul rând pentru continuitatea sa. Este o manifestare care adună copii din toate școlile, îi obișnuiește să cânte, să respecte un spectacol și să aibă o ținută scenică impecabilă, să își creeze un repertoriu și să aibă o atitudine pozivită vizavi de publicul din sală și de cei care sunt pe scenă”, a declarat prof. Adriana Ponoran, cea care a și participat la festival, alături de Corul „Menestrelul” și elevii clasei I A ai Școlii Nr. 7.

ponoran
Prof. Adriana Ponoran

Dezbatere pe tema muzicii
Așadar, sâmbătă, au evoluat  formaţii corale şi grupuri vocale de la şcoli din Reşiţa, Oraviţa sau Ticvaniu Mare,  înscrise în festival. În deschiderea acțiunii, a avut loc un recital al Coralei „Lia Ponoran”, dirijată de prof. Elena Cozîltea. Manifestarea a continuat cu Dezbaterea judeţeană „Promovarea muzicii prin parteneriat educaţional”.

daria_cor

Comisia de organizare a manifestării a fost compusă din prof. Cristiana Schmaler, prof. Ileana Pomoja, prof. Cristina Ardeleanu de la Şcoala 7 Reşiţa, prof. Mariana Brebenariu de la Şcoala 2 Reşiţa şi prof. Gheorghe Ţunea de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157633012560899″]

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/