FOTO Cozla: primarul de la Berzasca pune capăt vieții printre ruine

Peste 30 de familii trăiesc în blocurile aproape dărâmate de lângă fosta mină construită pe malul Dunării în satul Cozla. Situația celor care locuiesc în blocurile în paragină se va schimba în curând. Un bloc nou a fost construit în Berzasca special pentru ei.

Fără canalizare, apă sau curent, familiile din blocurile comuniste au învățat să trăiască în mizerie. La peste 20 de ani de când regimul comunist a căzut, o nouă viață le surâde locuitorilor din ruinele minei: primarul comunei Berzasca, Petru Furdui, le-a construit un bloc în comună, iar la începutul anul viitor aceste familii vor fi mutate în condiții umane.

În momentul de față sunt 36 de familii care locuiesc la Cozla fără apă, canal sau curent. Am improvizat un puț cu o pompă ca să aibe apă, iar unii dintre ei își cară apă din Dunăre cu gălețile. Pentru această problemă socială am găsit rezolvarea: cei care locuiesc la Cozla vor fi mutați în blocul renovat din Berzasca, bloc cu locuințe sociale”, explică primarul comunei Berzasca, Pentru Furdui.

Proprietarii dărâmăturilor

Chiar dacă peisajul de la Cozla este sinistru și condițiile sunt mai mult decât mizerabile, unii oameni refuză să își părăsească locuința din cauză că apartamentul în care locuiesc este proprietatea lor: „Sunt trei familii care nu doresc să se mute pentru că au cumpărat apartamentul în care locuiesc. Problema este că oamenii au dat banii, dar actele de proprietate nu au fost finalizate niciodată. Le-am explicat că, cei care au dat într-adevăr bani pe apartamentul acela, vor primi și în blocul cel nou un apartament în proprietate. Cei care locuiesc acum în chirie vor locui tot în chirie și în blocul cel nou”, precizează Petru Furdui.

Majoritatea locatarilor sunt însă foarte bucuroși de soluția primarului și așteaptă cu nerăbdare să se mute dintre ruine: „N-ar fi rău să ne mute de aici pentru că ne descurcăm greu. Nu avem școală sau grădiniță în zonă, ne ducem copii și nepoții la Berzasca, nu avem apă și nici curent”, povestește o locatară.

Oamenii dau banii pe ruine

Incredibil este faptul că mulți oameni și-au achiziționat un apartament în blocurile dărăpănate datorită prețului mic și faptului că se află pe malul Dunării: „Avem situații în care apartamentele din blocurile astea aproape dărâmate au fost cumpărate de timișoreni. Mulți au cumpărat pentru că au fost ieftine, cu gândul că într-o bună zi vor fi renovate”, explică primarul comunei Berzasca.

Parc industrial pe fosta mină

În locul peisajului desprins din filmele de groază care strică frumusețea Dunării, va fi construit un adevărat centru comercial, un parc de afaceri. „Prin Programul Operațional Regional, Consiliul Local Berzasca a demarat un proiect prin care se dorește reabilitarea și pregătirea sitului industrial poluat și abandonat în locul căruia vom construi un parc industrial. Acest parc va oferi mai multe locuri de muncă pentru săteni și va schimba cu totul peisajul de acum”, mai adaugă Petru Furdui.

Proiectul are o valoare totală de peste 70 milioane lei.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157632154176658″]


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/