Brandul care renaşte dintre ruine!

Piaţa marilor producători europeni de bere e ameninţată de un investitor din Caraş-Severin, care vrea să repornească fabrica de la Ciclova Montană, renumită pe tot continentul în trecut.

Ciclova Montană, singura localitate din sudul Banatului care a cunoscut o îndelungată tradiţie în fabricarea berii, speră să ajungă din nou un brand cunoscut în toată Europa după ce ruinele din comună şi-au găsit cumpărător. Înfiinţată în anul 1726, tradiţionala fabrică de bere a fost lăsată în paragină de proprietarii în posesia cărora s-a aflat în ultimele decenii. Nu demult, un om de afaceri a achiziţionat ceea ce a mai rămas din clădirile fostei fabrici şi plănuieşte să o repună pe picioare. Într-o primă fază, investiţia se învârte în jurul câtorva sute de mii de euro, dar ulterior va creşte semnificativ.

 ,,Am cumpărat ceea ce a mai rămas din fabrica de bere de la lichidator. Ajunsese pe mâna unor oameni care nu au fost interesaţi să o repună pe picioare, au tăiat tot fierul şi au abandonat-o în paragină, după care au băgat firma în faliment. Am luat-o pentru că vrem să o repunem în funcţiune şi să se bea din nou bere de Ciclova. Promitem acest lucru. Va mai dura o vreme. Nu vom putea face asta imediat, pentru că e un proiect de durată. Vom păstra tot ce se poate reabilita, deşi aţi văzut ce ruine sunt acolo”, a declarat pentru expressdebanat.ro Nicolae Ursu.

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157644102520928″]

Investitorul recunoaşte că doar brandul de renume de altădată, prăfuit astăzi, l-a determinat să bage adânc mâna în buzunar. ,,O să fie bere de calitate, apa e foarte bună şi vrem să respectăm renumele. Practic, pentru brand am şi cumpărat această fostă fabrică, deoarece acele ruine nu valorează nimic. Berea de Ciclova are o istorie în spate şi vrem să ducem această tradiţie mai departe. Pentru început vorbim de o investiţie de câteva sute de mii de euro, dar ne gândim şi la o finanţare europeană. Vom porni lucrările cât se poate de repede. E următoarea noastră investiţie după ştrandul termal de la Oraviţa”, a mai spus Ursu.

După cum precizează istoricul Mircea Rusnac pe site-ul istoriabanatului.wordpress.ro, la început, mica fabrică de bere din Ciclova se afla în subordinea mănăstirii romano-catolice din localitate. Ea se găsea în apropiere de moara Seydl, chiar sub stâncă, lângă mănăstire, unde se pot vedea şi astăzi ruinele ei. Se poate aprecia pe drept cuvânt că berea de Ciclova a fost, ca tradiţie şi ca durată de existenţă, a doua din România, după cea actuală din Timişoara.

Potrivit istoricului Rusnac, în Banat, primele ,,fierbătorii” de bere au fost înfiinţate pe lângă oraşele fortificate. Construirea lor a început în oraşul de pe Bega chiar în anul 1718. Ulterior, au început să apară şi alte fabrici, la Caransebeş, în 1722, la Sacu, în perioada 1862-1876, la Reşiţa, în 1878-1892, dar şi la Bocşa Montană, în 1878-1917. Din păcate, toate aceste făbricuţe cu producţie modestă au fost efemere.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/