Găini dintr-o gospodărie din județul Timiș confirmate cu gripă aviară

Păsările pentru care s-a confirmat boala provin dintr-o gospodărie din Folea, comuna Voiteg. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat planul de măsuri pentru evitarea răspândirii virusului. 

Bărbatul în a cărui gospodărie se aflau găinile a intrat în alertă după ce a găsit, inițial, 11 păsări moarte. Credea că au fost otrăvite și a cerut medicilor veterinari să îi confirme suspiciunile. Veterinarii au trimis patru probe la Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București, iar buletinul de analiză a confirmat influența aviară la păsările de curte.

„S-au stabilit zonele circulare de protecţie şi supraveghere de 3, respectiv 10 km din jurul focarului de influența aviară, după cum urmează: zonă protecție (0-3 km) cu localitatea Folea, iar zona de supraveghere (3-10 km) cu localitățile: Jebel, Voiteg, Opatița, Birda, Berecuța, Mănăstire, Șipet, Liebling și Conac Iosif. În  urma ședinței Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, condusă de subprefectul Mircea Băcală, s-a aprobat Planul de măsuri în cazul confirmării bolii influență aviară la păsări de curte din exploatații nonprofesionale pe teritoriul localității Folea, comuna Voiteg, județului Timiș.”, a transmis Prefectura Timiș.

leader board 728 x 90 px

De asemenea, DSVSA Timiș va lua toate măsurile care se impun conform actelor normative în vigoare, procedurilor și manualului operațional pentru intervenția în focarele de influență aviară.