Fosta vicepreședintă a Tribunalului Caraș-Severin, astăzi lidera femeilor social-democrate din județ, n-a lăsat ziua de 20 februarie, Ziua Mondială a Justiției Sociale, să treacă fără a reitera drepturile și libertățile fundamentale ale omului și nevoia protejării acestora.
Ziua Mondială a Justiției Sociale a fost stabilită în cadrul celei de-a 63-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, la data de 26 noiembrie 2007, ulterior, la data de 10 iunie 2008, fiind adoptată de către Organizația Mondială a Muncii „Declarația privind justiția socială”, ce vizează o uniformizare globală, a cărei bază o reprezintă principiul echitabilității. „Scopul principal al acestei zile îl reprezintă promovarea egalității între oameni, precum și eliminarea oricăror bariere bazate pe criterii de sex, orientare de sex, caracteristici genetice, vârstă, apartenență națională, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală și, în general, orice alte criterii discriminatorii.”, spune fostul magistrat.
Justiția socială presupune că fiecare cetățean trebuie să aibă aceleași drepturi și oportunități, de aici emanând obligativitatea instituțiilor fundamentale ale statului de a asigura bunăstarea, echilibrul și garantarea egalității de drepturi tuturor membrilor societății, indiferent de clasa socială din care provin, fără privilegii și fără discriminări. „Dezvoltarea socială și justiția socială sunt indispensabile pentru realizarea și menținerea păcii și securității în interiorul și între națiuni și, corelativ, dezvoltarea socială și justiția socială nu pot fi realizate în absența respectului pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului. PSD este partidul unei justiții echitabile, protejând drepturile și libertățile cetățenilor, dar și promovând mecanismele care pot asigura echilibrul social.”, a comentat Gabriela Stuparu.