Gabriel Liiceanu: Un adevărat gânditor este un om care trăiește din plin și el se numește uniunea dintre trup și spirit

gabriel liiceanu la universitatea de vest din timisoara
mbmr 1000x100

La Timișoara, filosoful Gabriel Liiceanu a lecturat în premieră, joi seară, fragmente din cartea sa „Scrisoare către Dorothea”, un breviar de idei îndrăgostite. Evenimentul a marcat începutul festivităților dedicate aniversării a 80 de ani de la înființarea Universității de Vest din Timișoara. 

„Problema accesibilității discursului filosofic a devenit centrală în romantismul german. Viziunea acestei cărți este o discuție cu o femeie din epoca romantismului și pe modelul unui filosof romantic care a spus și tare că a venit momentul de accesibilitate a textului și a vorbirii. Noi nu vorbim în jargon, iar cărțile mele, îmi fac iluzia că orice om care are liceul făcut le poate citi fără probleme. Viața noastră e viața oricărui om. Toată lectura din această seară este un test la adresa imaginii despre mine cu care m-am întâlnit în public. Sigur, am o notă gravă de multe ori, nimeni nu își poate imagina că îmi place să fac bancuri la nesfârșit, că ador umorul, că, până la urmă, ca să conving pe cei din jurul meu am scris volumul Ludice unde mi-am făcut iluzia că cine citește moare de râs. Toate sunt forme de enervare. Pentru că suntem niște oameni ca toți ceilalți, dar nu chiar.”, a dezvăluit Gabriel Liiceanu în fața publicului strâns în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara.

gabriel liiceanu invitat la universitatea de vest timisoara (2)

Gabriel Liiceanu a vorbit despre prejudecățile legate de filosofie și filosofi, invocând totodată condiția umană.

„Mă înnebunesc prejudecățile care există atât despre filosofie, cât și despre oameni. Viziunea obișnuită e că ei sunt ceva de carton, artificiali, trăiesc în afara societății. Și eram foarte încântat la 30 de ani, mă întrebau cei care mă cunoșteau dacă sunt profesor de sport. Asta îmi dădea un mare confort pentru că nu eram perceput ca o umbră, ca un spectru de om. Credeți-mă că un adevărat gânditor este un om care trăiește din plin și el se numește uniunea dintre trup și spirit care suntem. Nimeni pe lumea asta nu este spirit pur, nimeni nu e trup pur. Suntem condamnați la această condiție. Iar dacă suntem și neipocriți, o spunem cu glas tare.”, a explicat filosoful.

gif uvvg 1000x100px admitere 2024 Muzeul TM

gabriel liiceanu a lecturat in premierala timisoara din scrisoare catre dorothea

Volumul „Scrisoare către Dorothea” va fi lansat săptămâna viitoare, la Târgul Internațional de Carte Bookfest București.

Ceremonia de deschidere a festivităților dedicate împlinirii a 80 de ani de la înființarea Universității de Vest are loc vineri, de la ora 16, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/