Furtuna de citokine apare mai ales la tineri! „Se asociază cu scăderea de limfocite”

ati judetean (3)
untitled design set 970x90 px

Medicii aflați în linia întâi au observat că cei mai mulți pacienți dezvoltă forme severe de COVID-19 din cauza unui răspuns imun exagerat. Este vorba despre furtuna de citokine, molecule proinflamatorii care în loc să protejeze organismul, îl distruge.

Doctorii spun că nu poate fi prezisă și apare în special la tineri. Scăderea de limfocite este de obicei asociată cu acest răspuns imun exagerat.

„Nu iartă pe nimeni. Și în general, persoanele care evoluează critic și decedează merg prin furtună de citokine. O găsești la persoane care nu au comorbidități, la tineri. Dacă evoluția este severă clar vorbim de furtuna de citokine. Este vorba despre un răspuns imun exagerat. De fapt intră în acțiune niște mecanisme care ar trebui să te apere, dar devin atât de agresive asupra propriului organism încât îl distruge. Această furtuna de citokine se asociază cu scăderea de limfocite. Limfocitele sunt celule care reglează imunitatea și pe de altă parte distrug anumite celule. Sunt celule de imunitate celulară care acționează în infecțiile virale. Am constatat că atunci când încep să scadă limfocitele putem să vorbim de un prognostic rău. Chiar dacă pacientul respiră bine și analizele sunt bune, evoluează spre o formă severă”, a explicat medicul Virgil Musta de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Odată instalată, furtuna de citokine poate să producă insuficiență de organ. Un rol important în procesul de vindecare îl are psihicul, atrag atenția doctorii.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Suntem foarte atenți la aceste persoane. Urmărim aceste citokine pentru că în momentul în care au crescut vor suferi organele și pacientul poate să facă insuficiență de organe. Am avut persoane care în trei patru zile au decedat. Alții evoluează mai lent. Foarte mult și asta e o constatare personală. Mentalul acționează foarte mult. Persoanele cu o gândire pozitivă, care nu sunt anxioase că au făcut boala, cele care cred în sistemul de sănătate, sunt liniștite. am avut persoane care au venit cu o afectare pulmonară de 80% și care au mers bine pentru că au fost pozitive. Pentru că se vedea că erau liniștiți. Persoanele agitate, sau cele care credeau inițial că nu îi doboară nimic și s-au speriat când au avut simptome, deveneau anxioase. Indiferent de ce le făceai, se stingeau”, a mai spus medicul.

Bolnavii de COVID-19, internați la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara pot vorbi atât cu un psiholog, cât și cu un preot.

„Avem psiholog la nivelul spitalului exact pentru acest lucru. Avem preot la nivelul spitalului și au fost situații în care, după spovedanie și discuții cu preotul, lucrurile au început să meargă bine. Am avut situații în care, în momentul în care pacienții își reveneau psihic și sufletește, au început să meargă bine și considerăm că acest lucru face parte din terapie”, a mai punctat doctorul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/