Români din toată țara s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului. Fundația de Ajutor Medical Profilaxis va acorda servicii medicale gratuite ucrainenilor care ajung în vestul țării.
Împreună cu Centrul Medical Profilaxis din Timișoara, se vor face consultații, ecografii sau alte proceduri în cazul în care este nevoie. Acestea se adresează ucrainenilor care se află în trecere sau ajung să fie găzduiți în Timișoara sau în județul Timiș.
„Sănătatea este un element de bază în starea de bine a fiecăruia dintre noi. Din păcate această stare de bine e mult afectată în cazul tuturor refugiaților. În primul rând, binele psihic e afectat. Când apare și o afectare fizică, situația devine pur și simplu dramatică. Eu știu cât de mult a contact solidaritatea la începutul pandemiei și nu numai atunci. Și după aceea. Când am fost foarte mult sprijiniți noi, ca și cadre medicale, de către populație. De către toți din jurul nostru. Ajuta fiecare cu ce putea. Chiar și încurajările erau esențiale. E nevoie de așa ceva. Am considerat că și noi trebuie să dăm înapoi. Iată că pe lângă ceea ce am încercat să dăm înapoi, adică să luptăm pentru sănătatea lor, a venit momentul să luptăm pentru sănătatea celor care sunt în nevoie. La ora actuală sunt refugiații. Sunt și în Timiș și Timișoara persoane care s-au refugiat. Pe de altă parte sunt persoane care tranzitează județul. Multe sunt femei cu copii mici, frecvent pot apărea boli infecțioase, viroze, nu trebuie să uităm că încă este Covid. Și nu știm câți sunt vaccinați. Sunt multe elemente care trebuie introduse în calcul și pe care trebuie să le avem în vedere pentru a le sprijini medical”, a spus medicul Virgil Musta, președintele Fundației de Ajutor Medical Profilaxis.
Programările se fac prin telefon, de luni până vineri, între orele 8.00 -17.00, la numerele: 0748110390 sau 0748110395 sau la Centrul Medical Profilaxis, aflat pe strada 1 Decembrie 1918, numărul 106 din Timișoara.
„Noi avem și proiecte în telemedicină, dar nu cred că ne putem organiza atât de repede pentru a putea oferi servicii de specialitate și în zonele îndepărtate deși desfășurăm activități prin care putem oferi prin telemedicină consultații de specialitate. Poate vom reuși să ne organizăm și în acest sens. Am vorbit cu toți medicii și toți au fost de acord să facă aceste consultații gratuit. Cu toții simțim nevoia să sprijinim. Se face programare și ideal ar fi ca o persoană care să cunoască limba engleză și română să ne poată da legătura pentru că noi nu avem traducători. Fundația are multe proiecte. Noi existăm din 1988. Perioadă în care am dezvoltat zeci de proiecte pentru comunitate, atât medicale, cât și sociale. De la Caravana Sănătății în care mergeam în zonele rurale cu medici specialiști cu echipamente pentru a face consultații, la telemedicină. Mergem la țară și facem consultații, în zone în care pacienții nu au văzut de 30 de ani un medic sau nu au fost la medic de peste 30 de ani. Le-a fost dificil să se deplaseze. Am avut proiecte pentru copii, proiecte de educație sanitară, în școli, în comunități, toate realizate datorită entuziasmului colectivului, cu sprijinul comunității și sunt convins că și acest proiect va fi unul de succes în măsura în care există nevoia. Noi ne-am oferit disponibilitatea”, a mai spus medicul Virgil Musta.
Conform ultimelor date, peste 70.000 de ucraineni au ajuns în România. Cei mai mulți au ales să plece în alte țări din Europa, dar sunt și refugiați care rămân la noi în țară.