Liderul liberal Ion Marcel Vela declara ieri, în pauza de consultări de după alegerea președintelui Consiliului Județean, că îl felicită, „pentru victoria PSD, pe… Sorin Frunzăverde”.
Vela făcea astfel, aproape evident, trimitere la ceea ce presa a tot sesizat în această campanie electorală, și anume că Sorin Frunzăverde nu ar sta departe de viața politică, ba chiar s-ar fi implicat activ alături de Ion Mocioalcă și PSD, punând umărul pentru ca un social-democrat să fie președinte la CJ Caraș-Severin. Fapt pentru care Vela I-ar fi și felicitat, pe jumătate ironic, acum…
Departe de politețurile dintre cei doi, declarația lui Vela ar putea avea relevanţă şi din punct de vedere juridic, căci, așa cum Express de Banat v-a prezentat în motivarea sentinței de condamnare a lui Sorin Frunzăverde (citește articolul integral AICI), instanţa care l-a condamnat la închisoare cu suspendarea executării i-a interzis acestuia unele drepturi. Atenţionând condamnatul „asupra conduitei sale viitoare“ şi „asupra consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere”, instanţa i-a interzis lui Frunzăverde, pentru o perioadă de 5 ani, trei drepturi. „Dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”. „Dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de Stat”. Şi „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”.
Cu alte cuvinte, dacă s-ar dovedi că Frunzăverde îşi exercită vreunul din aceste drepturi interzise, Biroul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin s-ar putea sesiza din oficiu, sau chiar poate fi sesizat, cu referire la o presupusă încălcare a măsurilor accesorii şi complementare dispuse în ceea ce-l privește. Şi astfel, Frunzăverde ar ajunge din nou în fața judecătorilor, pentru a fi audiat și pentru a se decide dacă executarea pedepsei mai rămâne cu suspendare sau nu!
Până acum, Frunzăverde pare că a respectat inderdicţiile impuse de instanţă. Dar se poate pune o întrebare. Dacă o persoană astfel condamnată, care are blocat accesul la anumite funcţii de conducere, se implică într-un moment electoral astfel încât să susţină promovarea într-o funcţie de conducere a unui apropiat care, în schimbul sprijinului primit întru promovarea sa, este dispus apoi să danseze în acea funcţie după cum îi cântă cel ce l-a propulsat acolo, ar însemna că persoana condamnată a respectat interdicţiile impuse în sentinţa judecătorească? Altfel spus, dacă Frunzăverde ar avea acces indirect la o funcţie de conducere care-i este interzisă, cum ar sta lucrurile din punct de vedere juridic?
Încercând să elucideze misterul, Express de Banat l-a contactat pe Marcel Vela, pentru a-i oferi posibilitatea să-și detalieze declarația inițială. „Trebuie să felicit pe Hurduzeu şi Popovici, sau pe Mocioalcă şi Frunzăverde. Ca să nu se supere, îi felicit pe toţi!”, a reiterat Vela, la fel de enigmatic!