Front comun pentru a reda Conacului Mocioni strălucirea de altădată. Documentația a fost depusă, se așteaptă finanțarea europeană

Conacul Mocioni din localitatea timişeană Foeni va fi readus la viaţă. Cel puţin asta intenţionează administraţia comunei şi Consiliul Judeţean Timiş. Administraţia judeţeană a depus un proiect de aproape două milione de euro, pe fonduri europene, în care îi va avea ca parteneri pe islandezii de la North Consulting.

Conacul Mocioni nu a fost niciodată reabilitat complet. I s-au adus anumite îmbunătăţiri, pentru ca în timp să nu se degradeze complet, însă nu au fost reparaţii capitale, care să schimbe faţa impunătoarei clădiri. „Trebuie reabilitat acoperişul, apoi efectuate lucrări la structura de rezistenţă, tencuiala exterioară trebuie refăcută complet, dar şi reamenajarea interioară”, a precizat Miomir Cizmaş, primarul comunei Foeni.

După reabilitare, o parte din conac va fi în folosul comunităţii locale (sală festivă, sală de spectacole, evenimente de interes cultural urmează să aibă loc acolo, dar şi o bibliotecă reamenajată), pe o altă porţiune va fi amenajat un muzeu şi vor exista şi locuri de cazare pentru turişti sau delegaţii.

În urma unei dezbateri publice, s-a cerut părerea cetăţenilor din comună şi a fost stabilită destinaţia acestui conac. „În colaborare cu Consiliul Judeţean Timiş, am luat hotărârea să reabilităm Conacul Mocioni, acesta fiind un monument istoric de interes naţional. Suma foarte mare necesară depăşeşte posibilităţile noastre şi din această cauză s-a implicat şi Consiliul Judeţean, deoarece Conacul Mocioni este în patrimoniul judeţului Timiş”, a mai spus edilul.

Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, spune că aşteaptă aprobarea fondurilor într-o perioada cât mai scurtă de timp pentru a începe lucrările.

„Reabilitarea Castelului Mocioni este un proiect important, ţinând cont că discutăm de patrimoniul cultural, ţinând cont mai ales că discutăm de proprietatea judeţului Timiş. Am reuşit să identificăm o axă de finanţare pe fonduri norvegiene şi am depus documentaţia. Suntem în fază de evaluare a documentaţiei şi sperăm ca într-o perioadă scurtă de timp să obţinem contractul de finanţare, astfel încât să demarăm execuţia privind reabilitarea acestui important obiectiv de patrimoniu cultural”, a declarat Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, pentru expressdebanat.ro.

Familia Mocioni nu a avut urmaşi, iar clădirea a fost răscumpărată de comuna Foeni în 1927. Până în 2002 a fost în administrarea comunei, apoi a intrat în patrimoniul judeţului Timiş.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/