Conducerea executivă a Primăriei Timișoara va angaja avocați din afara administrației pentru litigiile declanșate de noua organigramă. Sunt 33 de funcționari care au dat în judecată consiliul local și pe primarul Dominic Fritz, nemulțumiți de prevederile noii organizări de pe CD Loga nr. 1.
Primarul Dominic Fritz susține că legislația în vigoare permite contractarea unor servicii juridice în situații temeinic justificate. Iar această justificare ar fi legată de existența unor relații personale și profesionale între juriștii din aparatul de specialitate și ceilalți funcționari care pot afecta imparțialitatea, obiectivitatea și eficiența instrumentării dosarelor existente pe rol, precum și a dosarelor care urmează să fie deduse judecății.
„Mai există o justificare care ține de managementul riscului – unul din riscuri fiind exercitarea necorespunzătoare sau neexercitarea atribuțiilor de serviciu pe fondul unor convingeri personale care pot să nu aibă nici o legătură cu spețele deduse judecății și un risc care vizează securitatea informațiilor și a strategiilor de abordare a spețelor în care sunt implicați angajați din aparatul primarului.”, se mai arată în documentele justificative ale hotărârii.
„Presupunem că o să urmeze și alte litigii și de aceea vă propunem să externalizați asistența juridică specific pentru aceste litigii pentru că sunt colegi, e vorba cumva de colegi, și nu vrem să punem colegii într-o situație ciudată, să vină în instanță împotriva foștilor colegi. Este și un litigiu destul de specific care iese din rutina litigiilor cu care are de a face biroul contencios. Pentru că e vorba doar de o reprezentare în instanță nu ne așteptăm la o factură foarte mare. Ar fi încredințat serviciul juridic să ceară câteva oferte pe baza unor plăți pe oră și pe baza acestor oferte să aleagă una.”, le-a spus primarul Dominic Fritz consilierilor prezenți la ședință.
Proiectul nu prevede însă nicio sumă pentru plata acestor servicii ce urmează să fie externalizate.
„Aceste bănuieli, că sunt prieteni cu cei care au contestat organigrama, sunt doar expuse de noi. Ca discuție, ar fi ideea că în momentul de față noi avem un nou șef la Juridic, care este nou angajat în primărie, de câteva zile, și ar putea reprezenta el instituția în acest litigiu și atunci nu cred că s-ar putea pune la îndoială o relație a acestuia cu angajații sau foștii angajați.”, a spus liberalul Cosmin Tabără, viceprimar al Timișoarei.
Consilierii locali au vrut să știe cine îi va apăra pe ei în instanță, dacă unii dintre foștii angajați vor câștiga procesele intentate. „În primărie mai avem două cazuri celebre, unul cu arhitectul șef care a fost repus pe post, cel care acum e la Arad, a luat o armată de bani și directoarea de la Social, Stoianov, care a primit o sumă consistentă, 65.000 de euro. Cine ne apără pe noi dacă o parte din acești angajați câștigă în instanță? Ar trebui să avem un act care să ne apere într-un fel?”
Fritz se declară încrezător în reușita administrației, însă neîncrezător în serviciul juridic propriu al primăriei.
„Primăria Timișoara are mii de procese pe rol, pe foarte multe le pierdem. Eu cred că pe această speță, șansele noastre să câștigăm sunt foarte, foarte bune. Dar nu aș vrea să riscăm printr-o problemă de obiectivitate câștigarea acestui proces. Pe fond, totul a decurs cum cere legea. Nu avem de ce să pierdem, decât dacă nu ne apărăm așa cum trebuie. Sunt sigur că și Curtea de Conturi se va bucura dacă vom câștiga acest proces.”, a explicat primarul.
Decizia a fost aprobată de consilierii locali cu 18 voturi „pentru”. Social-democratul Radu Țoancă a votat împotrivă, la fel și Roxana Iliescu (Pro România). Iliescu este de părere că decizia angajării unor avocați externi ascunde lipsa de încredere pe care Dominic Fritz o are în compartimentul juridic al primăriei.
„Poți contracta acest tip de servicii în cazul în care instituția nu are angajați juriști, nu există juriști specializați pe o anumită activitate sau, în cazuri în care, deși există juriști specializați, aceștia se supun unui risc de tipul conflictului de interese. Niciunul dintre cele trei cazuri nu au aplicabilitate în situația de față. Nu m-au convins deloc motivele precum presupusele relații personale sau profesionale dintre juriști și funcționarii care au declanșat procesele, care ar afecta imparțialitatea și obiectivitatea în reprezentarea instituției în fața instanței. S-a invocat inclusiv faptul ca ar fi risc de divulgare a strategiei și scurgeri de informații. Eu apreciez că sunt pure speculații și aprecieri absolut subiective, neprobate, care nu pot sta la baza unei justificări temeinice pentru contractarea unor avocați, astfel cum prevede legea.”, a spus Roxana Iliescu.
Noua organigramă a intrat în vigoare în 2 august, iar în document apar funcții noi precum cea de grădinar-șef sau manager de cartier. De asemenea, desființează 80 de posturi, din care 10 de conducere. Sunt 33 de angajați care au dat în judecată Primăria Timișoara după intrarea în vigoare a noii organigrame și care cer suspendarea acesteia.
Reclamanții sunt: Adrian Aldea, Laura Prelucan, Mirela Cipu Păun, Ana Georgiu, Alina Belu, Mirela Goșa, Oana Cristina Munteanu, Mihai Vâlceanu, Iudit Bere Semeredi, Elena Tischer, Adrian Amedeo Bere Semeredi, Sergiu Daniel Chiș, Cristian Caragiov, Cristian Hoarcă, Mircea Mara, Lavinia Raluca Bucățea, Cosmin Claudiu Colongin, Rodica Aurelian, Florian Adrian Crișovan, Adela Florina Bălăjel, Mioara Vasilica Aștefănoaie, Adrian Petru Colojoară, Cristina Prodan, Andrei Bandrabur, Paul Naidinov, Vasile Florin Alexandru Cioca, Vlad Raul Cheța, Doina Violeta Purdea, Gabriela Violeta Borcsi, Culiță Chiș, Marius Ilie Suciu, Alexandru Rogobete și Mirela Adriana Toc.
Potrivit noii organigrame, primăria are 644 de posturi: trei demnitari, 10 consilieri personali pentru cabinetele demnitarilor, un administrator public și 630 de funcționari în aparatul de specialitate al primarului. Dintre aceștia 630, 67 sunt funcționari publici de conducere, 479 de execuție, un personal contractual de conducere și 83 – personal contractual de execuție.