Fritz nu mai vrea să audă de palmieri în Timișoara. Consilier liberal: „Au fost și acum 100 de ani în centru”

Primăria Timișoara a scăpat de grija celor 37 de palmieri cumpărați de fostul edil Nicolae Robu. Arborii exotici au ajuns pe mâinile specialiștilor de la Universitatea de Agronomie, iar Fritz susține că palmierii nu vor mai fi văzuți pe străzile Timișoarei. „Palmieri au fost și acum 100 de ani în centru, nu este o premieră”, susține un consilier local PNL.

În urmă cu câțiva ani, în timpul administrației Robu, au fost cumpărați 40 de palmieri, care au putut fi admirați în centrul Timișoarei. Odată cu lucrările de reabilitare a străzilor din zona centrală, palmierii au fost duși în serele Horticultura, unde au și rămas până în acest moment. Între timp, doar trei dintre arborii exotici s-au uscat.

În această săptămână, Consiliul Local Timișoara a decis ca cei 37 de palmieri rămași să fie predați în custodie Universității de Științele Vieții, până în luna mai a anului viitor.

Au fost două revoluții, asta nu este o revoluție, este o aducere la normalitate. Prima revoluție a fost aceea în care am încercat să devenim Dubai și să avem palmieri mari și frumoși, revoluție care a eșuat în mod clar și evident, iar a doua revoluție a fost campania de a deveni insulă exotică care a fost ascunsă sub preș, iar palmierii mutați pe str. Avram Imbroane, undeva în fundul unui depozit, unde au stat ascunși fără să mai știe cineva că respectivele obiecte de inventar pe care le-am cumpărat încă există și sunt întreținute de către o companie a Primăriei Timișoara pe care am pus-o să facă acest lucru fără să o plătim. Cred că cea mai potrivită instituție care se poate ocupa de astfel de plante exotice, care în mod evident nu pot să crească pe străzile din Timișoara, după cum experiența de viață ne-a arătat, este Universitatea de Științele Vieții, care cu astfel de lucruri se ocupă. Nu cred că trebuie să pornim o seră la Horticultura, să cheltuim sute de mii de lei, pe care îi ascundem în inventar și în tot felul de conturi, doar ca să nu se usuce palmierii”, a explicat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, în timpul ședinței.

Atât Dan Diaconu, consilier local PNL, cât și Radu Țoancă, consilier local PSD, au dorit să știe ce planuri are Primăria Timișoara după luna mai a anului viitor cu cei 37 de palmieri, însă nu au primit niciun răspuns exact. Primarul Dominic Fritz s-a rezumat să spună că speră ca universitatea să ia decizia de a păstra arborii exotici.

Deocamdată, universitatea a acceptat să aibă grijă de ei peste iarnă. Eu, cu siguranță, nu am nicio intenție să-i aduc înapoi, vreau să scap ieri de ei. Și eu sper ca universitatea să se îndrăgostească de ei, astfel încât să aibă grijă de ei până la restul vieții lor”, a precizat edilul-șef.

palmieri1

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Pe de altă parte, Simion Moșiu, consilier local PNL, a atras atenția asupra faptului că în centrul Timișoarei au existat palmieri chiar și acum 100 de ani. De altfel, alesul local a și publicat pe pagina sa de Facebook fotografii din acea perioadă în care pot fi observați arborii exotici.

Palmierii în Timișoara nu sunt o premieră. Începând de la 1900 până în perioada interbelică, există cărți poștale, vi le pot arăta, au existat palmieri în Timișoara. Palmieri în Timișoara există și astăzi, mergeți la Bastion să vedeți, este o terasă care are palmieri. Nu văd de ce se ironizează chestiunea aceasta, nu a inventat-o nici domnul Robu, nici liberalii, nici noi, nici altcineva. Sunt niște palmieri aclimatizați, dacă nu erau aclimatizați, se uscau toți, s-au uscat doar trei din varii motive. Repet, nu este o premieră în Timișoara cu palmierii. Palmierii au fost și acum 100 de ani în centru, pe actualul B-dul Victoriei, bineînțeles, în proprietăți, la niște case germane care aveau palmieri după anul 1900. Nu ar trebui să ironizăm așa, doar de dragul de a ironiza, că nu cred că merită”, a afirmat Simion Moșiu.

palmieri3

palmieri2

 

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/