Fritz dezaprobă ideea lui Robu de a construi un Spital Municipal pe ruina din Torontalului. Are o altă variantă!

whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Dominic Samuel Fritz, candidatul USR-PLUS la Primăria Timişoara, a prezentat astăzi proiectul său de a construi un nou Spital Municipal în intersecţia de la Calea Aradului cu Strada Grigore Alexandrescu, un loc care acum este plin de gunoaie, dar care va avea parte de o transformare totală cu fonduri europene, promite acesta.

„Avem în plan un nou Spital Municipal în Timişoara. Pe acest teren vom construi un spital modern, un spital european la cele mai înalte standarde, deoarece Timişoara are nevoie. De zeci de ani nu s-a mai construit niciun spital, alergăm de la o secţie la alta, clădirile sunt vechi. Nu putem să mergem spre viitor cu această infrastructură spitalicească pe care o avem astăzi”, a precizat Samuel Fritz.

Candidatul USR a dezaprobat ideea lui Robu de a construi un spital pe ruina din Torontalului, arătând de ce locul propus de el este cel mai potrivit.

„Ruina de pe Torontalului a fost gândită încă din 1994 când a fost gândită construcţia de acolo ca un nou Spital Municipal şi iată că vedem că 26 de ani mai târziu nu avem mai mult decât o clădire abandonată şi o plăcuţă ruginită. Clădirea de pe Toronatlului este simbolul ruşinii pentru întreaga clasă politică, imaginea falimentului unui întreg sistem. Trebuie să terminăm cu cârpeala în sistemul de sănătate din Timişoara. Vrem să clădim soluţii coerente, gândite şi nu scoase din burta primarului”, a adăugat acesta.

De asemenea, Fritz s-a arătat împotriva planului lui Robu de extindere a actualului Spital Municipal în Parcul Botanic. „Nicolae Robu a venit cu un plan de extindere a actualului Spital Municipal în Parcul Botanic. Noi suntem împotriva acestui proiect şi credem că este doar o cârpeală, un plan irealist. Ideea noastră este aceea de a construi un spital nou în jurul nevoilor pacienţilor şi cadrelor medicale, nu în jurul nevoilor administrative”, a mai spus Dominic Fritz.

Candidatul USR a arătat că în momentul  de faţă există 13 sedii răspândite peste tot, iar pacienţii sunt plimbaţi dintr-o parte în alta. Acest lucru trebuie să înceteze, este de părere Fritz.

1000x100 (5)

„E foarte clar de ce situaţia actuală nu mai funcţionează, Spitalul este supraaglomerat, gradul de încărcare în mai multe secţii este peste parametrii optimi, clădirile sunt vechi, în condiţii improprii, nu putem asigura o îngrijire corespunzătoare pentru pacienţi. Aceştia sunt plimbaţi peste tot prin oraş de la o secţie la alta şi trebuie să terminăm aceste plimbări care stresează pacienţii”, subliniază acesta.

Dacă vrem un spital construit după normele europene, singura şansă este să construim unul nou, iar această locaţie este cea mai potrivită, este de părere candidatul USR. Fritz descrie cum va arăta noua unitate spitalicească. „Vom crea o nouă structură, cu un centru de medicină internă şi un centru de chirurgie. În cele două centre combinăm mai multe secţii. Va fi şi o unitate de primiri urgenţe şi un ambulatoriu ultramodern şi integrat. În a doua fază este important să construim acest Spital de Oncologie, cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii, dar poate să fie şi un spital în subordinea Primăriei. Pe locul ruinei de pe Torontalului putem face acest Spital de Oncologie. Într-o a treia fază vom muta toate celelalte secţii”, a menţionat Fritz.

Un spital nou reprezintă o investiţie serioasă, însă candidatul USR consideră că acum este momentul ideal pentru a profita de deschiderea Uniunii Europene pentru finanţarea de unităţi spitaliceşti, ţinând cont de ultimele evenimente. „Un spital nou este scump, însă vestea bună este că există fonduri. Noi doar trebuie să facem tot ce trebuie pentru a le accesa. Uniunea Europeană, în acest context general, va investi foarte mulţi bani în sănătate, în cercetare şi noi trebuie să ne folosim de această şansă. Ca să fim eligibili pentru finanţare din acest fond operaţional de sănătate al Uniunii Europene, trebuie să ne aflăm cu acest proiect al unui nou Spital Municipal pe o listă a Guvernului României”, a mai spus Dominic Fritz.